Далекозорість або гіперметропія – це досить поширене порушення зору, ознакою якого є погана видимість близько розташованих предметів, фізіологічно воно пов’язане з тим, що зображення після заломлення променів формується поза сітківкою ока. За статистикою, майже половина людей на планеті стикається з таким порушенням, при цьому воно буває як вродженим, так і набутим.

Які окуляри потрібні у випадку далекозорості?

Перші симптоми далекозорості


Одним із перших симптомів гіперметропії є те, що людина поступово втрачає здатність чітко бачити предмети зблизька. Спочатку предмети здаються нечіткими та розмитими, далі виникають труднощі з розпізнаванням тексту, читаючи книжки чи газети, стає важче працювати за комп’ютером.

Серед симптомів далекозорості:
  • швидка втомлюваність очей;
  • відчуття перенавантаження;
  • затуманення;
  • сльозотеча;
  • постійні головні болі.
Остаточно діагностувати далекозорість може тільки офтальмолог після детального обстеження, перевірки гостроти зору та рефрактометрії. Вилікувати далекозорість можна лазерною корекцією, проте не кожному такий метод підійде. Тож часто для корекції зору застосовують окуляри. Передові оптики, як-от Київлінза (https://www.apteka.ua/article/636703), допомагають пацієнтам підібрати ефективні лінзи, виготовлюючи окуляри на замовлення, базуючись на виписаному офтальмологам рецепті.

Які окуляри потрібні для корекції далекозорості?


Як було зазначено вище, далекозорість є порушенням фокуса світлових променів, що зміщує їх за сітківку ока, а це означає, що завданням лінз – є повернути їх на місце, до центральної ямки сітківки. Залежно від ступеня гіперметропії, підбираються лінзи з різним рівнем посилення переломлення:
  1. Слабка гіперметропія (від +0,1 до +3D) – лінзи легкі та тонкі, до них можна підібрати будь-яку оправу. Зазвичай, такі лінзи використовують для ситуативного використання: для роботи, читання і тд. Людина з таким рівнем може добре почуватися в побуті, проте про порушення зору можуть нагадувати головні болі та швидка зорова втома.
  2. Середній рівень ( Від +3 до +6D) – передбачає постійне використання окулярів, оскільки без них людині важко впоратися в побуті. Зазвичай, лінзи будуть важкими та трохи опуклими, тож до них потрібно підбирати широку оправу. При цьому, такий рівень гіперметропії проявляється у тому, що людина добре бачить на відстані, але не розрізняє предмети поблизу.
  3. Високий рівень гіперметропії, від +6D – вони мають дуже велику оптичну силу, тож виглядають масивно і потребують ретельного підбору оправи, яка витримає навантаження та буде комфортною у носінні. Люди з таким рівнем далекозорості можуть погано бачити як вдалину, так і зблизька. У повсякденному житті без засобів корекції зору не обійтися.
Читайте на тему: Окуліст пояснив, чому з віком погіршується якість зору


Поделитесь в соцсетях: