Сучасна світова мода вже давно черпає натхнення з історичних мотивів, духовних та релігійних придань різних народів. Українська вишиванка – це національній одяг нашого народу, але сама сорочка розшита квітучими візерунками стала невід’ємною частиною модних колекцій самих впізнаваємих маестро світу високої моди.

Сьогодні можна придбати гарну и оригінальну вишиванку для повсякденного використовування, або для того щоб одягати її на різноманітні свята. Ви легко можете купити вишиванку для хлопчика або дівчинки, які будуть одягати сорочку до школи або дитячого садочка. Тематика візерунків настільки широка, що кожна вишиванка є витвором мистецтва, буде оригінальним способом підкреслити вашу індивідуальність та вишуканий смак.

З історії української вишиванки
Історія української вишиванки сягає у далеку давнину. Якщо вірити археологам, то слід вважати, що українці почали вишивати, тобто застосовувати таке ремесло як вишивання із далекого VI століття. Цей вид народного мистецтва особливо цінується й сьогодні, як бачити, вишиванки ручної роботи навіть сьогодні дуже шануються.

Саме для українців вишиванка – це символ великого народу, якій зберіг пам'ять своїх предків, шанує традиції та пестить віру в майбутнє.

Що є вишиванка сьогодні
Гарні жіночі та чоловічі сорочки з орнаментом та вишивкою різної тематики – це справжня українська вишиванка.

Вчені мужі довели, що саме вишиванку по праву можна вважати найдавнішим елементом гардероба українців.

Орнаменті, вишиті на перших таких сорочках, були дуже схожі на символи язичників, вони були переважно геометричними. Але пройшов деякий час та майстри почали вишивати на сорочках квітучі сади, пишні квіти та різноманітні рослинні мотиви. Кожна квітка, вишита на сорочці, для українця того часу мала особливе значення. Наприклад, соняшник був символом сили та енергії, а троянда – це сповічне відновлення, мак – краса та молодість, синя квітка – стабільність, вірність.

Також у нашого народу було вірування, що якщо прикрасити сорочку таким орнаментом по долу, краю рукавів та ворота, то ніяка зла сила не проникне до тіла земного та не буде чинити кривди, тому вишиванку ще можна вважати важливим обрядовим елементом повсякденного життя наших предків.

Сьогодні вишиванка несе більше естетичну насолоду, ніж виконую обрядову функцію, але це на заважає нам вважати розшиту квітучими садами сорочку чимось більшим ніж елемент гардеробу. І правді, для кожного українця вишиванка, то гордість, пам'ять предків, прикраса, що треба берегти та передавати наступним поколінням.


Поделитесь в соцсетях: