На засіданні Комітету з визначення лауреатів премії «Українська книжка року» в Держкотелерадіо було визначено кращі твори 2011-2012 років. Найкращим художнім твором стала збірка поезії «Закляте залізо» авторства Леоніда Череватенка. Всього в цій номінацій було представлено 19 робіт, серед яких була не тільки сучасна та класична українська проза, але й переклад на українську іноземних авторів.

Також премія була присуджена Олесю Пошивайло за працю «Опішнянська мальована миска другої половини ХІХ – початку ХХ століття» . Крім нього, в номінації за досягнення в українознавстві, свої роботи представили 27 авторів. Переможцем була обрана саме ця праця, завдяки ґрунтовному дослідженню найбільшого у світі зібрання глиняних мисок, які були виготовлені у відомому на весь світ гончарному центрі – селищі Опішне.

За виховання підростаючого покоління премією була нагороджена книжка «Хотинська битва 1621 – битва за центральну Європу». Авторами книги є Петро Сасо і Генуте Керкіне. Написання цієї роботи стало спільним досягненням міжнародної співпраці України та Литви. В альбомі можна побачити унікальні фрагменти щоденників самих учасників, а також фото експонатів, які знаходяться в Туреччині, Литві, Польщі та Україні.


Поделитесь в соцсетях: