Організувати місця для речей можна навіть в малогабаритній квартирі. Головне – не зберігати зайвого і виділити час на планування: розібратися з категоріями речей і продумати варіанти для їх розміщення.

Що зберігати


Для початку необхідно підрахувати всі речі, які ви збираєтеся зберігати. Для цього візьміть аркуш паперу і розпишіть назви категорій і кількість речей. Наприклад, кількість пар взуття, верхнього одягу, брюк, посуду. За таким принципом зробіть перепис всіх предметів. З його допомогою ви зрозумієте, скільки місця вам знадобиться.

Використовуйте вільні місця під ліжком і за диваном


Якщо за диваном є трохи вільного простору або можна трохи відсунути його від стіни – скористайтеся цим і зробіть там глибокий ящик для зберігання негабаритних речей, якими ви рідко користуєтеся.

Крім зон в передпокої або гардеробах, організуйте зберігання і в зоні спальні: для цього краще вибирати ліжка з дерева з підйомним механізмом. Так ви можете розташувати сезонні речі (валізи, екіпіровку для спорту). Ще варіант: в нішу під матрацом покласти валізу в розкритому вигляді, а в нього скласти речі.

Де зберігати речі, якщо в квартирі мало місця

Ще один варіант, яким варто зайнятися на етапі планування та ремонту, – це подіум. Його можна використовувати і для зонування простору, і для зберігання – якщо продумати систему викатних ящиків.

Сплануйте гардеробну


Проаналізуйте, що ви плануєте складати і як ви звикли це зберігати, і тільки після цього плануйте наповнення кімнати. Використовуйте вішаки для брюк – вони дозволять заощадити місце і не пом'яти речі. Також можна взяти на озброєння спеціальні системи для зберігання: висувні ящики для зберігання нижньої білизни і аксесуарів, підвісний модуль з кишенями для зберігання косметики і дрібниць, висувні полки з гачками для шарфів, краваток і так далі.

Вибирайте шафи під стелю


Якщо у вас дуже високі кімнати (від трьох метрів і вище), то треба розглянути установку шафи під стелю. Якщо ви вибрали такі меблі, то зверху можна встановити пантограф, а всі полки і ящики перемістити вниз.

Для зберігання на шафі – якщо знайти відповідний по висоті не вдалося, а моделі на замовлення не вписуються в ваш бюджет – можна використовувати різні коробки: у них зручно зберігати сезонні речі, заздалегідь упаковані в вакуумні пакети.

Замініть полиці в шафах на ящики або кошики


На полицях в шафах, як правило, немає бортиків. Через це все складені речі часто просто звалюються з них, а значна глибина полиці (зазвичай 60 см) робить пошук необхідного предмета вкрай незручним заняттям. Варто замінити полиці ящиками – так навести порядок в речах буде простіше.

На полицях найкраще зберігати речі, які складені в органайзери або упаковані в вакуумні пакети. Також на них ви можете розмістити коробки з взуттям. Для зручності можна сфотографувати взуття і приклеїти фото до коробки - так знайти потрібну пару буде набагато простіше. Можна також використовувати коробки для взуття з прозорою лицьовою стороною. Висувні ж ящики відмінно підійдуть для розміщення на нижніх рівнях шафи.

Журнальний столик з кришкою або ящиками


Столик-корзина, металевий або дерев'яний, – перевірений спосіб зберігання пледів або книг: в маленьких квартирах не варто від нього відмовлятися.


Поделитесь в соцсетях: