Тепер жінки, які хочуть мати дітей, не будуть обмежені в часі, адже тепер вони зможуть зберігати свою яйцеклітину у вигляді порошку прямо в себе вдома. Для їх оживлення необхідно тільки додати води, запліднити спермою, а після цього просто імплантувати ембріон. Доктор Арав Амір, який є одним з авторів цієї розробки, вважає, що при кімнатній температурі такий порошок може зберігатися будь-який час. Вчений вже продемонстрував результати своїх досліджень в Берліні на прикладі яйцеклітин корови. Досліди показали, що дієздатними лишились 23 клітини із 30, що для цієї області науки є дуже високим показником.

Звичайний процес кріоконсервації відбувається за допомогою рідкого азоту, температура якого складає близько 200 градусів нижче нуля. В такому випадку кристали льоду можуть певним чином пошкодити оболонку клітини. Для того, щоб обійти цю проблему, вчені вимочують яйцеклітини у спеціальній речовині, що замінює собою воду, а при замороженні не перетворюється у льодяні кристали.

Після цього відбувається вертифікація, за якою мало б слідувати замороження рідким азотом, але вчені вирішили піти іншим шляхом і випарували всі рідину при температурі в -55 градусів на низькому тиску. Для нормального зберігання отриманий порошок необхідно помістити у вакуумну світлонепроникну упаковку.


Поделитесь в соцсетях: