Почнемо з того, що за загальними правилами виписати людину з приватного будинку можливо тільки при наявності його згоди та мінімальної участі в вигляді подачі документів на виписку. Але багатьох цікавить питання, чи можна виписати з будинку за дорученням. Українським законодавством така можливість передбачена. Довіреність при цьому повинна бути нотаріальною та визначати повноваження на те щоб виписати довірителя з правом підпису та подачі від його імені всієї необхідної документації.

Як виписати з будинку жильця не запитуючи його згоди?

Виписуємо мешканця в судовому порядку


Виписати мешканця в судовому порядку в Україні можна в разі, якщо:
  • член вашої родини не проживає за адресою прописки протягом певного часу;
  • мешканець мав незаконну прописку;
  • житло було придбано з прописаними в ньому колишніми власниками.

Якщо вас цікавить чи може власник будинку виписати людину без його згоди, то актуальну інформацію ви знайдете на DOM.RIA. Тут завжди можна знайти корисні поради з різних питань. Сайт відрізняється значною базою перевіреної нерухомості що дозволяє йому залишатися лідером серед аналогічних ресурсів в Україні в сфері нерухомості. Тут запущена програма перевірених об’єктів де побував інспектор та провів зйомку приміщень камерою з оглядом 360 градусів.

Відмінність права власності від прописки


Чомусь багато хто плутає та не знає, чим відрізняється право власності від прописки. Якщо людина прописана, то має право жити в цьому будинку, тобто право користування. Якщо ж ви власник, то маєте право не тільки володіння та користування, але також право розпоряджатися будинком, тобто продати, подарувати чи заповісти його. Але виписати того, хто правомірна прописаний в будівлі без рішення суду, власник права не має. Ось такий от парадокс.

Виписка мешканця з дому в зв'язку з не проживанням


Виписати в судовому порядку можна людину, яка не проживає за місцем прописки більше встановлених законом термінів без поважних причин. Терміни залежать від того, в чиїй власності знаходиться житло:
  • якщо власник ви – такий термін становить один рік;
  • якщо будинок державний – понад шість місяців.

В даному випадку мова йде про членів сім'ї. За сімейним законодавством членом сім'ї може бути будь-яка людина, з якою ви вели спільне господарство, а не тільки родич.

Поважні причини непроживання


Згідно діючого в Україні Житлового кодексу вагомими причинами непроживання за місцем реєстрації вважаються:
  • призов до армії;
  • виїзд на лікування, у зв'язку з навчанням або по роботі, в тому числі за кордон;
  • передача дітей на виховання людям крім батьків;
  • знаходження в місцях примусового позбавлення волі;
  • переїзд непрацездатних осіб в спеціальні соціальні установи.

У зазначених випадках термін в шість місяців або 1 рік буде відраховуватися тільки після закінчення дії поважної причини, тобто повернення з армії, місця позбавлення волі, соціального закладу та так далі.

Документи для виписки людини через суд


Для того, щоб звернутися до суду вам потрібно зібрати пакет документів – доказів, що підтверджують, що прописаний мешканець в будинку фактично не проживає протягом вищевказаних термінів. Готувати докази доведеться задовго до подачі в суд:
  • исти до мешканця. Якщо вам відомо фактичне місце проживання мешканця, відправляйте йому протягом декількох місяців рекомендовані листи. У них вказуйте, що він у вашому будинку не проживає, та ви просите його виписатися добровільно. Листи повинні бути замовними, щоб підтвердити їх відправлення та отримання адресатом.
  • Акти про не проживання. У всіх випадках за рік до звернення в суд вам потрібно звернутися в організацію, яка управляє вашим будинком з проханням скласти акти про непроживання у будівлі мешканця. Як правило, такі акти складаються з виходом на будинок та повинні бути підписані двома сусідами та завірені печаткою організації, яка їх склала.
  • Показання свідків. Заздалегідь знайдіть із сусідів того, хто погодитися прийти в суд та підтвердити, що мешканець у вашому будинку не проживає більше ніж 6 місяців. Найкраще, якщо це буде хтось із сусідів шо проживають як можна ближче до вашого будинку. Обов'язково потрібно, щоб сам сусід у власному будинку проживав постійно або хоча б сказав так в суді. Кількість свідків не регламентовано. Як правило, достатньо двох.
  • Інші докази. Якщо у вас є листи вашого мешканця або інші документи, з яких можна встановити, що він проживає за іншою адресою, ви також можете подати їх в суді в якості доказів.

За подачу позову доведеться заплатити судовий збір в розмірі 640 грн. Справа може розглядатися протягом декількох місяців. Врахуйте, що якщо вам невідомо фактичне місце проживання мешканця, якого ви намагаєтеся виписати, то в суді може знадобиться викликати його через оголошення в місцевій газеті. Якщо мова йде про виписку неповнолітнього, суд може залучити до справи органи опіки та піклування.


Поделитесь в соцсетях: