Варто сказати, що у нашому суспільстві тема партнерських пологів є ще доволі болючою. В той час як на заході майже всі «народжують разом», багато пар у країнах колишнього Радянського Союзу ставляться до такого досвіду доволі скептично або без ентузіазму. Дехто попросту боїться, для когось це щось доволі «екзотичне», а інші просто не знають для чого весь цей балаган з чоловіком в лікарні. Тому дана стаття знайшла своє місце у «Стукіт Серця», щоб ви зважили всі недоліки та переваги і після цього зробили правильний та свідомий вибір.

Отож на черзі міфи:


Партнерські пологи – це данина моди. Що ж, можна трактувати і так. Але те, що зараз модно, є насправді давно забуте старе. Споконвіків жінка у пологах завжди мала підтримку як фізичну, так і моральну – людину, яка втішить, підбадьорить, розітре спину та підставить своє плече для опори. Так, у деяких культурах чоловіки не допускались на таке дійство. Але і вам не обов’язково брати чоловіка. Якщо боїтеся або не хочете, то візьміть подругу/ маму/сестру. Тим більше, у пологовому будинку у стані народження дитини ви не завжди зможете адекватно оцінити ситуацію та при потребі відстояти свої права. Та все ж, присутність батька дитини на пологах без сумніву буде мати свої плюси як для самого батька, так і для дитини.

Весь процес є не дуже естетичним. Багато жінок та чоловіків вважають, що пологи – це не дуже «красивий процес». Комусь все-таки фізіологія грає першу роль. Але подивімось на все з іншого боку, адже пологи – це, насправді, таїнство появи нового життя. Якщо ви готові до спільних пологів морально, то «технічний аспект» не обов’язково може бути на показ у деяких моментах. З чоловіка буде більше користі, якщо він не зазиратиме як прорізується голівка малюка, а стоятиме збоку у приголів’ї біля жінки і підтримуватиме за руку або нагадуватиме як правильно дихати.

Немає ніякої користі з присутності чоловіка на пологах. Так, тут можна частково погодитись, якщо брати до уваги пасивну присутність. Але присутність та участь – не одне і те ж. Якщо чоловік бере участь у пологах, то він не просто пасивним спостерігачем, а помічником, при чому дуже важливим для породіллі. Бо, повірте, залишитись без рідної людини в такий час і в такому місці досить складно психологічно. Чоловік же може насправді багато: втішити, заспокоїти, вести переговори з медперсоналом, розтирати спину, принести чай чи воду, підтримувати на фітболі в період схваток.

Після побаченого чоловік може мати сексуальну дисфункцію. І знову чути щось типу таких висловів, що «завівають» американськими фільмами. Так, ваше інтимне життя зміниться. Бо є мала дитина, побут, недосипання і т.д. Тому інколи просто «не до того». Але причина в цьому не присутність чоловіка на пологах, а просто устрій сім’ї на перших порах звикання до нового статусу та ритму життя. Навпаки, багато пар говорять, що після спільних полонів у них появилося більше взаєморозуміння ( і на інтимному плані теж).

Принципи успішних партнерських пологів


  1. Добровільна згода з боку жінки та чоловіка народжувати разом
  2. Готовність чоловіка до активної участі у пологах
  3. Знання про фізіологічні зміни в організмі жінки (так буде легше зрозуміти і допомогти)

Як підготуватися?


Тут все вирішується індивідуально. Хтось буде відвідувати школу відповідального батьківства чи різноманітні курси. Комусь краще переглянути відео чи почитати книжки. А для декого найкращим варіантом буде випитувальна розмова з друзями з досвідом чи спілкування на форумах чи в чатах.
Звісно, можна йти і без підготовки, але тоді користь з допомоги буде вже не така. Бо попросту чоловік у деяких випадках просто не знатиме, що відбувається і як вам допомогти.

Головне ось що – не нав’язуйте своєму партнерові свою думку і не сприймайте її як єдину. Якщо він хоче бути з вами у лікарні, то він сам і зрозуміє, яка форма підготовки йому потрібна. Треба просто не заважати, адже пологи – це природній процес. І правильну поведінку покаже інтуїція, якщо їй довіритись.
Дізнайтесь заздалегідь вимоги пологового будинку, де ви збираєтесь народжувати. У деяких вимагають лише флюорографію батька, проте є пологові будинки, де просять принести інші довідки (різноманітні аналізи, довідку про добровільну здачу крові у банк крові і т.д). Дізнатися більше можете тут на сайті.

Але яким би не було ваше рішення, це є ваше рішення і для вас воно є правильним. Пам’ятайте одне: малюк потребує вашої любові. Тому любіть одне одного та завжди приходьте до взаєморозуміння у всіх питаннях!


Поделитесь в соцсетях: