За словами дослідників з Католицького університету в Лувені та Массачусетського технологічного інституту, за допомогою мобільного телефону про його власника можна дізнатись набагато більше, аніж йому хотілося б.

Протягом п’ятнадцяти місяців фахівці вивчали дані про пересування 1,5 мільйонів власників мобільних пристроїв. Під час цього експерименту їм вдалось з’ясувати, що для однозначного встановлення особистості кожної людини необхідно знати лише чотири просторово-часових точки її маршруту, тобто приблизне місцезнаходження у той час, коли вона користується телефоном. З півтора мільйонів чоловік вчені змогли ідентифікувати дев’яносто п’ять відсотків.

Якогось дива в цій технології немає. Безліч людей залишають дані про місце свого проживання або роботи у відкритому доступі. А це вже п’ятдесят відсотків необхідної інформації, завдяки якій можна ідентифікувати понад п’ятдесят відсотків людей. Ще дві точки теж достатньо просто з’ясувати: все частіше люди користуються смартфонами з різноманітними клієнтськими додатками для соціальних мереж.

В рамках свого дослідження його автори розробили спеціальну математичну формулу, за допомогою якої на основі даних про місце та час перебування людини можна визначити вірогідність ідентифікації його особистості. По суті, їм вдалось вивести своєрідну формулу приватності: достатньо лише комбінувати деякі загальнодоступні відомості про людину з інформацією про її пересування, щоб дізнатись про неї майже все.


Поделитесь в соцсетях: