На зміну курсу в країні впливає багато чинників. Це внутрішні економічні процеси, зростання чи падіння експорту та імпорту, зацікавленість іноземних інвесторів тощо. Але як підкреслюють експерти, сезонні зміни також мають вагомий вплив на коливання курсу. Для таких змін існує немало причин. Таку ситуацію можна спостерігати останні тринадцять років, тому це досить вагомий важіль впливу, який потребує детального розгляду.

Сезоні коливання курсу: причини та наслідки?

Фактори впливу на коливання курсу


Більшість сезонних факторів, що мають відношення до зміни співвідношення національної валюти до долара чи євро очевидні. На його зміну впливають такі нюанси, як ціна на енергоносії, які можна спостерігати у зимовий період. Влітку рух вартості валюти залежить від ціни на експортну сировину. В Україні це декілька ключових продуктів — зернові та метал. Такі зміни зручно відстежити на графіках та діаграмах, що показують коливання за певний час. На офіційних сайтах банків та обмінників, наприклад КІТ груп такі дані є у вільному доступі. Окрім того, існує декілька важливих факторів:
  1. Рівень інфляції.
  2. Економічні процеси у країні.
  3. Рівень дефіциту бюджету.
  4. Розмір та збільшення потоку інвестиційного капіталу.
Для складання прогнозу коливання курсу варто враховувати всі нюанси, але навіть це не надає 100% гарантій. Існують причини, що також впливають незалежно від процесів у країні. Це зовнішні економічні процеси у Євросоюзі та США, що також передбачає рівень інфляції та дефіциту.

Що варто очікувати


Сезонна поведінка курсу повторюється щорічно майже по однаковому сценарію. Ближче до літнього сезону долар дешевшає, а у другій половині року поступово підвищується. Восени зростає експорт зернових, бюджет поповнюється, зростають економічні показники. Але курс поступово зростає і тому є декілька причин. У цей час відбувається активна закупівля газу для опалювального сезону, тому спостерігаються значні витрати з бюджету. Відкладені видатки, освоєння закладених у бюджеті коштів також мають вплив на підвищення курсу.

На початку року спостерігається повільне зростання національної валюти.. Підприємці починають робити податкові внески, для чого активно міняють іноземну валюту. Також навесні продають свої накопичення аграрії, оскільки виникає потреба закупівлі пального, техніки та підготовки до посівних робіт. Надходження валюти у цей час є найбільшим, пропозиція значно перевищує попит. Тому курс зазвичай найкращий для придбання долара та євро. Хоча за думкою експертів сезонний вплив не є вирішальним, цей чинник не варто списувати з рахунку. Особливо, якщо є мета збільшити свій валютний запас.

Читайте також: Нацбанк назвав ризики, здатні вплинути на курс гривні


Поделитесь в соцсетях: