Італійським археологам неподалік відомого турецького курорту Памуккале вдалось віднайти античний релігійний комплекс з воротами до підземного світу, який можна порівняти з Дельфійським оракулом.

Сьогодні цей курорт щорічно відвідує безліч туристів, яким кортить помилуватись вражаючими травертиновими водоймищами-терасами. На думку італійських вчених, це місце не менш популярним було й дві тисячі років тому, до того ж не тільки серед туристів.

«Під час дослідження геотермальних джерел Памуккале нам пощастило знайти святилище Плутона, який був повелителем замогильного світу», – відзначає керівник розкопок професор класичної археології з університету Саленто Франческо Д’Андрія.

Окрім святилища, до релігійного комплексу також входять басейн, печера, яка, як вважалось, була порталом до пекла, а також ступінчаті ряди, що знаходяться над нею. Грецький географ та історик Страбон писав, що в цій печері завжди стоїть густий пар, який ховає землю під ногами, а тварини, які туди потрапляють, обов’язково гинуть.

«Нам також під час розкопок довелось зіткнутись із смертельним подихом печери. Декілька птахів загинули, коли вони занадто наблизились до гарячих випаровувань. Мабуть, в цьому винні пари вуглекислого газу», – розповів професор Д’Андрія.

Дослідники впевнені, що виявлений комплекс був такими самим місцем для паломництва, як і Дельфійський оракул. На людей, які залишались на ночівлю біля печери, імовірно, впливали отруйні пари. Саме це, на думку фахівців, могло стати причиною галюцинацій, які вони інтерпретували як пророцтва. А ось наближатись до печери дозволялось лише служителям культу.

Як припускають археологи, комплекс існував до шостого століття нашої ери та був знищений християнами. Довершили справу неодноразові землетруси, перетворивши не лише святилище, а все місто Іераполис на руїни. Наразі вчені намагаються створити 3D-конструкцію античного комплексу.


Поделитесь в соцсетях: