На півдні Норвегії археологам вдалося знайти туніку, вік якої налічує одну тисячу сімсот років. Одежу, що дуже добре збереглась, на висоті двох тисяч метрів над рівнем моря вчені віднайшли завдяки таненню льоду. Як стверджують дослідники, туніка належала чоловікові зі зростом десь сто сімдесят шість сантиметрів. Цікаво, що виготовлений із шерсті предмет одягу фахівці виявили ще в 2011-му році, однак повідомили про свою знахідку лише зараз.

«Звісно сумно, що льодовики поступово тануть, однак саме завдяки цьому ми, археологи, маємо змогу робити просто неймовірні відкриття», – відзначає Ларс Піло, археолог із Данії.

В горах, що розташовані в південній Норвегії, з 2006-го року вже було зроблено багато цікавих знахідок. Археологам вдалося виявити близько однієї тисячі шестиста предметів, зокрема вони віднайшли шкіряне взуття бронзового століття, декоровану тростину, наконечники стріл та рукавицю вікінга.

За словами експертів, так добре річ збереглася завдяки льодовику. В інших умовах подібна одежа зітліла б вже за декілька тижнів. Судячи з її стану, туніку використовували досить тривалий час, адже на ній є декілька латочок. В якості матеріалу для туніки, як з’ясували дослідники, була використана шерсть ягняти.


Поделитесь в соцсетях: