Донедавна основною причиною мігрені лікарі вважали розширення артерій головного мозку. Однак датським вченим вдалось спростувати цю гіпотезу.

До свого експерименту дослідники залучили дев’ятнадцять жінок, що періодично страждають на пульсуючий головний біль, та провели під час загострення хвороби магнітно-резонансну томографію. При цьому фахівці наголосили, що учасниці обстеження скаржились лише на мігрень без так званої аури, тобто перед самим нападом їх не переслідував дратівливий запах, і вони не помічали виблискуючих точок.

Під час сканування експерти виявили, що кровоносні судини пацієнток зовсім не розширені. Отже цю патологію викликає щось інше. І вони віднайшли цю причину. Датчани з’ясували, що напади жахливого головного болю пов’язані із нервовими волокнами, розташованими навкруги кровоносних судин.

«Під час МРТ жінки отримували суматриптан – препарат, що викликає звуження судин. Однак пацієнтки, за їх словами, не відчули жодного покращення, що ще раз доводить нашу гіпотезу. Сподіваємось, що результати нашої роботи заспокоять тих людей, які вважають, що під час нападу їхні судини можуть просто луснути – це зовсім не так», – відзначив Мохаммад Амін із датського Центру головного болю.

Як відзначив датський колега Аміна Хельге Каш, зроблене ними відкриття обов’язково допоможе тим, хто безрезультатно шукав ліки від мігрені. Адже тепер дослідникам необхідно розробити препарат, який би діяв на центральну нервову систему й зміг би подолати бар’єр між кровоносною системою та ЦНС.


Поделитесь в соцсетях: