Нещодавно дослідники із Сполучених Штатів прийшли до висновку, що причиною підвищеної запальності та дратівливості у людей може бути помірне, м’яке зневоднення.

Як вдалось з’ясувати вченому з Коннектикутського університету Лоуренсу Армстронгу, зневоднення людського організму негативно впливає абсолютно на всіх – від тих, хто приймає участь у марафонському забігу, до тих, хто майже весь день працює з комп’ютером в офісі. Тільки-но людина втрачає понад один – два відсотки вологи, в неї одразу з’являються перші ознаки спраги, втоми та роздратування.

Під час експерименту, який тривав майже місяць, його учасники віком від двадцяти до двадцяти трьох років щоденно бігали протягом тридцяти – сорока хвилин, після чого вони мали скласти тест на концентрацію уваги, когнітивні навички та швидкість реагування. Таким чином, фізіологи мали змогу порівняти результати відповідей на тести, що було проведено до та після навантажень.

Як виявилось, жінки переносять зневоднювання важче за чоловіків. Брак рідини у представниць слабкої статі може стати причиною головного болю, неуважності та втоми. А ось у чоловіків зневоднення частіш за все призводило до занепокоєння та дратівливості.

Автори дослідження сподіваються, що результати їхньої роботи стануть ще одним нагадуванням про необхідність щоденного вживання достатньої кількості рідини. За словами фахівців, для здорових людей ця норма складає сім – вісім стаканів води.


Поделитесь в соцсетях: