Пародонтит є хронічним захворюванням тканин, де знаходиться зуб. Хвороба підступна та відсутність лікування призводить до втрати зубів. Перші ознаки може бути неочевидними, але стоматологія Позняки має спеціальні методи виявлення. У цій клініці працюють висококваліфіковані лікарі, тому діагностують проблему на ранній стадії.

5 симптомів пародонтиту, які не можна ігнорувати

На жаль, єдиною перешкодою для надання медичної допомоги може стати несвоєчасне звернення до стоматолога. Щоб лікування зубів вийшло максимально ефективним та не призвело до небажаних ускладнень, необхідно знати 5 основних симптомів пародонтиту.

1. Десни червоні та опухлі


Хоча існує безліч симптомів проблем з яснами, одним з основних, який має дати нам їжу для роздумів, це зміна їхнього зовнішнього вигляду. Червоні, склоподібні та опухлі ясна є загальними симптомами прогресуючого захворювання. А запальна реакція на затверділий зубний наліт, найпоширеніша причина цього стану.

Додатково пацієнт може спостерігати оголений корінь і витягнуту форму зуба, і навіть непривабливі «чорні трикутники», тобто. порожні простори, розташовані між шийками зубів. Це з опущенням лінії ясна і її відступом з оголенням структур.

Як відрізнити здорові ясна? Вони блідо-рожеві, щільно прилягають до зубів, не набряклі, коріння зубів і окремі зуби біля основи покриті ясенною тканиною.

2. Симптом «рожевої щітки»


Чищення зубів не менше двох разів на день та використання зубної нитки для видалення бактеріальної біоплівки – найкращий спосіб уникнути захворювання ясен. З іншого боку, кровоточивість ясен при чищенні зубів щіткою чи ниткою – ще один симптом, який має нас насторожити.

Йдеться про так званий симптом «рожевої щітки» від крові, що з'являється при чищенні зубів. Кровоточивість під час щоденної гігієни ротової порожнини є раннім провісником гінгівіту, який, якщо його не лікувати і не контролювати, може перейти в пародонтит.

3. Чутливість зубів та біль у яснах


Ще одним симптомом пародонтиту є болючість ясен через їх запалення. Набряклі ясна можуть хворіти при дотику. Крім того, стан ясен також пов'язаний зі здоров'ям зубів, тому може виявлятися їхня підвищена чутливість. Її розвиток дуже часто викликається мінералізованим і затверділим зубним нальотом.

Якщо камінь, що покриває емаль зуба, не видалити у стоматолога, він починає тиснути на ясна, викликаючи їхню рецесію, створюючи пародонтальні кишені та оголення дентину. Дентін, у свою чергу, проводить роздратування до живої та іннервованої пульпи через зубні канали. Тоді гарячі або холодні напої, їжа та солодощі можуть викликати раптовий гострий зубний біль.

4. Неприємний запах із рота


Захворювання ясен є однією з найпоширеніших причин неприємного запаху з рота. Він зберігається незалежно від рівня гігієни ротової порожнини або типу дієти. Оскільки є наслідком гнильних процесів, які можуть залучатися тканини ясна. Це видно, наприклад, через неприємний присмак у роті та наявність гнійних виділень між зубами та яснами.

На цьому етапі візит до стоматолога необхідний, оскільки захворювання вже знаходиться у запущеній стадії. Засобом від неприємного запаху з рота є пародонтологічне лікування, що включає видалення зубного каменю за допомогою ультразвуку або лазера, чищення зубів та язика пацієнта. Також можуть допомогти полоскання рота, що містять хлоргексидин.

5. Рухливість зубів


У міру продовження запалення бактерії мігрують углиб тканин, у тому числі вони осідають у кишенях і на оголеному корінні зубів. Згодом інфекція поширюється і кістку, у якій перебуває зуб. Ефект передбачити просто: пацієнт може відчувати дискомфорт при пережовуванні їжі, хвороба призводить до слабкості та розхитування зубів, які втрачають цілісність із кісткою.

Стоматологи попереджають, що цей симптом свідчить про прогресуюче захворювання ясен і це останній привід відвідати стоматолога, якщо ви не хочете втратити зуби та замінити їх імплантатами.
У хворого на пародонтит виникають проблеми з жуванням, порушенням мови або травною системою. Зростає також ризик загальних захворювань, у тому числі діабет, високий кров'яний тиск, інсульти, хвороби серця та багато інших, на які значно впливає захворювання ясен.

Чим раніше ми звернемося до фахівця, тим краще, тому що занедбане захворювання набагато складніше лікувати. Пародонтит можна вилікувати, але потрібна самодисципліна та регулярне відвідування стоматолога.

Читайте на тему: Скільки живуть зуби після лікування кореневих каналів


Поделитесь в соцсетях: