Вже декілька років Литва приваблює українців як потенційне місце для працевлаштування та міграції, тимчасової чи постійної. Незважаючи на кризу в країні після приєднання до Євросоюзу та масову еміграцію литовців, на українському ринку працевлаштування кожного дня можна знайти багато привабливих пропозицій. В Литві є робота на будівництві, також дуже популярною є робота далекобійника в Литві. Роботодавцям потрібні як висококваліфіковані працівники зі спеціалізацією та вищою освітою, так і низько кваліфікована робоча сила. Тому робота в Литві для українців є завжди, головне – правильно її шукати та отримувати.

Робота в Литві для українців: переваги


Легальна робота в Литві для українців – привабливий варіант для багатьох українців, тому що ця європейська країна надає набагато кращі умови роботи та вищу заробітну платню у всіх галузях. Тому робота в Литві для жінок є набагато привабливішою – не треба проводити дні та ночі на робочому місці, щоб мати гідний заробіток, і вистачає часу на сімейні справи. Також українці цінують різноманітні можливості роботи в Литві для сімейних пар – шансів назбирати більше грошей більше, коли працює і чоловік, і дружина.

Багато найманців шукають роботу в Литві без посередників. Це однозначно дешевше, ніж звертатися до компанії-посередника, але й пов’язано з певними ризиками – особливо нелегального працевлаштування. Погоджуєтесь ви на це свідомо (щоб зекономити на податках, або згідно з побажанням роботодавця) або ж стаєте жертвою шахрайства – ознайомтесь з недоліками та небезпеками такої форми роботи.

Нелегальна робота в Литві = рабство


Нелегальне працевлаштування в Литві вже давно прирівнюється до рабства, і тому є маса причин. Коли ваші трудові відносини з роботодавцем не оформлюються певним чином, ви постійно під загрозою:

  1. Роботодавець може у будь-який час просто вигнати вас з роботи і не заплатити жодної копійки, навіть якщо ви пропрацювали гідно та виконували весь обсяг роботи. У такому разі, ви опинитесь без грошей на вулиці, та не зможете звернутися до литовських органів влади за відсутності жодних трудових документів.

  2. Вас можуть змусити жити у нелюдських умовах, з поганим харчуванням та недостатньо комфортними житловими умовами. Багато нелегалів прирікають себе до такого жебрацького існування у надії добре заробити, але дуже часто, вони втрачають здоров’я на такому робочому місці, і потім витрачають зароблені кошти на лікування.

  3. Ви прирікаєте себе на життя у постійному страху. Нелегальних робітників можуть депортувати з Литви або навіть посадити у тюрму, тому погоджуючись на неофіційне працевлаштування, ви автоматично стаєте співучасником злочину вашого наймача.

  4. Найнебезпечніша ситуація з нелегальним працевлаштуванням – це ризик потрапити у трудове або сексуальне рабство. У цьому разі, ви зникаєте як особистість та стаєте власністю наймача, який може знущатися над вами, фізично карати за погано зроблену роботу, або навіть вбити вас. Нажаль, такі випадки трапляються навіть у цивілізованих європейських країнах, тому нелегальне потрапляння в Литву для нелегального працевлаштування може бути вашим несвідомим кроком до кайданів.


Як вберегтися від трудового рабства? Рішення одне – звертатися тільки до перевірених посередників та обирати офіційні робочі пропозиції. Такий підхід дасть вам офіційний захист литовської влади та гарантує безпечне повернення додому після закінчення трудового контракту.


Поделитесь в соцсетях: