Ви досі вважаєте, що зможете стати розумнішими за допомогою різноманітних комп’ютерних програм, що тренують ваш мозок? Так ось, за словами вчених, ніякі іграшки не допоможуть вам розвинути розумові здібності або підвищити власний рівень IQ.

Протягом останніх десяти років дослідники вивчали так звану «сприятливу дію» всіляких ігор, що нібито розвивають. І ось до яких висновків вони дійшли.

Під час одного з досліджень вчені намагались порівняти ефект від виконання так званого «завдання n-назад» з ефектом від гри-пласебо та відсутністю будь-яких ігор. Участь в експерименті приймали лише молоді здорові люди. В результаті фахівці з трьох різних університетів Сполучених Штатів виявили, що ті, хто грав, тільки поліпшили власні навички гри. На розумові здібності комп’ютерні програми ніяк не вплинули.

В рамках ще одного дослідження експерти повторили експеримент, який вже проводився раніше та нібито довів, що деякі ігри все ж таки сприяють розвитку рухливого інтелекту, тобто здібності запам’ятовувати все нове та розв’язувати проблеми, з якими людина досі не стикалась. Однак цього разу попередні оптимістичні висновки не підтвердились.

І, нарешті, висновки мета-аналізу двадцяти трьох попередніх досліджень, пов’язаних із іграми, що розвивають, теж виявились невтішними. Вчені довели, що подібні комп’ютерні іграшки можуть зробити з людини лише майстра в грі, розвитку якихось корисних навичок вони не сприяють.


Поделитесь в соцсетях: