В українському ПЕН-центрі заявили про те, що новий проект закону про видавничу справу, розроблений урядом Микола Азаров, демонструє провінційність і недалекоглядність українського Уряду. Перш за все, шквал критики зазнала відміна норми, відповідно до якої необхідним визначався переклад наукових та художніх праць українською мовою.

У заяві представників ПЕН-центру прозвучало порівняння проекту закону «Про видавничу справу» із Емським указом 1876 року, коли часткове використання «малоросійської мови» було дозволене, але в науковому обігу вона повністю заборонялась. Також українські письменники звернули увагу на те, що розробка такого ганебного законопроекту лише демонструє громадянську безвідповідальність Уряду, який не збирається визнавати постколоніальний характер відносин в Україні. В ПЕН-центрі закликали Парламент не підтримувати цей закон, а також звернулись до народу із проханням своїми власними силами боротися проти прийняття таких ганебних законів, що руйнують самобутність українства.

Письменники відзначили, що розвиток українського культури шляхом збільшення перекладів українською дасть змогу країні та нації поборотися за збереження своєї ідентичності.


Поделитесь в соцсетях: