Усі успішні IT-компанії повинні витрачати час та інші ресурси на розвиток професійних навичок та вмінь своєї команди. Для цього проводять різні навчальні заходи, створюють в офісі бібліотеку, запрошують спеціалістів для проведення семінарів, занять з англійської мови. Та всі ці зусилля не дають необхідних результатів, оскільки не стосуються найважливішої частини дизайнерських скілів – вирішення практичних задач. Шліфування практичних вмінь зазвичай вимагає багато часу, якого завжди не вистачає.

Зазвичай спеціаліст не встигає навіть книжку прочитати або прослухати лекцію, звісно, що й опрацювання практичних навичок проходить повз нього. Також на це впливають особливості роботи – якщо більша частина UI-дизайну базується на затвердженій ще кілька років тому системі елементів, простору для професійного розвитку залишається вкрай мало. Додайте до цього обмеження часу, фінансів та технологій для масштабних проектів – і маємо команду спеціалістів, що на будь-яку ініціативу звикли чути сумнівні відповіді: «ні», «вирішимо пізніше», «зараз це неможливо, спробуємо потім».

Питання професійного розвитку стає особливо болючим, якщо проекти, над якими працює компанія, віддали в Україну з метою оптимізувати витрати. На разі що ми маємо? Тисячі спеціалістів, що можуть робити дивовижні речі, але не впевнені у своїй здатності створити інноваційний продукт. Креативні автори не мають можливості проявити свою обдарованість на робочому проекті через велику кількість обмежень. Детальныше в моєму персональному блозі грфіки та курсів 3ds max: itstolytsa.ua/nashy-kursy/3d-max/3d-max

Дизайнерський челендж – як покращити професійні вміння команди - курси 3ds max графіки

Працювати над проектом для клієнтів, що знаходяться в іншій частині світу, в Америці чи в Австралії, дуже цікаво, та це не порівняти зі створенням чогось корисного саме для себе і своїх друзів.

Невже все так безнадійно? Звісно, ні, якщо своєчасно звернути увагу і докласти зусиль для розвитку дизайнерських скілів вашої команди. У іншому разі ви розгубите гарних спеціалістів і не виховаєте нових їм на заміну.

Переваги челенджу для дизайнерів


  • Можливість спробувати щось новеньке, відірватися від повсякденної роботи, дати волю уяві;
  • Попрацювати без обмежень та правил, випробувати свої сили;
  • Змагатися з більш досвідченими колегами у рівних умовах, обмінюватися досвідом;
  • Навчитися переконувати колег у цінності своїх ідей, втілювати свої проекти;
  • Отримати гарні роботи для портфоліо, на оновлення якого також постійно не вистачає часу або заважає NDA.

Як відбувається дизайнерський челендж


Декілька разів на місяць серед дизайнерів проводять челендж, у якого наступні умови.

Команда отримує завдання – дизайн, що потрібно модернізувати або створити з нуля. На обговорення та розробку власної концепції у дизайнерів є лише три години. Цей проміжок часу оптимальний для проведення челенджу, оскільки проект на декілька днів або тижнів вже вимагає участі бізнес-аналітиків та маркетологів. Це ускладнює процес і робить його менш фановим. До того ж, якщо челендж триває лише три години, то його учасники зберігають мотивацію.

Обмеження часу стимулює швидкість генерації ідей та їх ухвалення. Рівні умови для всіх дозволяють новачкам стати більш впевненими серед своїх досвідчених колег, сприяють формуванню колективу.

Переможець челенджу отримує заохочувальний приз – у його якості може виступати подарунковий сертифікат, телефон, планшет тощо. Переможця визначають голосуванням за ідеї серед колег.

Приклад челенджу та його результат


Завдання поточного челенджу – модернізувати дизайн ваг таким чином, щоб він був простий у використанні та інтуїтивно зрозумілий як старшому поколінню, так і гіпстерам. Варіанти вирішення були такі:
  • Розмістити на першій сторінці інтерфейсу найпопулярніші позиції. Це дозволяє друкувати цінник за один клік. Далі пошук здійснюється через каталог за категоріями. Кожний товар ілюструється фото, щоб його було легше помітити на сторінці.
  • Мінімалістичний концепт: різнокольорові об’єкти та кнопки можуть заплутати користувача. Тому дизайнер запропонував концепт, де залишив лише форму пошуку. Після введення першої літери покупець може обрати серед запропонованих позицій товар, який він шукає.
  • Дизайнер запропонував розмістити біля кожного товару на стенді стикер, який потрібно наліпити перед зважуванням. Ваги сканують стикер, зчитують інформацію та друкують цінник. Перевага цього способу: він дозволяє зменшити кількість помилок, що пов’язані з довгими та схожими одна на іншу назвами. Недоліки – витрати на обладнання ваг сканером, також збільшуються витрати на папір для друку стикерів.
  • Дизайнер розробив концепт інтерфейсу, який спрощує зчитування назв товару шляхом збільшення розміру кнопок та встановлення контрастного фону. На кнопках є ілюстрації, це дозволяє візуально визначити продукт потрібного сорту. Також в концепті передбачена можливість не друкувати чек, а отримати електронний за допомогою QR-коду.
  • Дизайнер каталогізував продукти по карті розташування на полицях супермаркету. Перевага цього рішення в тому, що покупцеві зазвичай легше згадати де він взяв продукт, ніж його код. Недолік – полки в супермаркетах розташовані по-різному, і товар можуть перекласти в інше місце, виникає необхідність переробляти інтерфейс.

Результати челенджу були протестовані серед відвідувачів супермаркету. Найбільш привабливим, згідно з опитуванням, виявився мінімалістичний концепт. Також у кожного дизайнера з’явилась нова робота у портфоліо, що ілюструє реальну проблему та способи її вирішення.

Автор викладач учбового центру itstolytsa.ua - Самсонов


Поделитесь в соцсетях: