Вегетеріанці ризикують отримати дефіцит вітаміну В12, адже відомо, що найкращим джерелом цього корисного елементу містять продукти тваринного походження. Про це заявляють медики-дієтологи.

Особливо ризикують суворі вегетаріанці, тобто ті, котрі не вживають не лише м’яса, а й всіх інших продуктів тваринного походження таких як молоко чи яйця. Про те й ті, що відмовились від м’ясних продуктів, також знаходяться у небезпеці, оскільки вживають значно менше необхідної норми вітаміну В12.

Діти, матері яких у період виношування не відмовляються від своїх принципів та не вживають м’яса, досить часто з’являються на світ вже з діагнозом дефіциту цього важливого елементу.

Симптомами цього дефіциту медики називають слабкість, втому, збільшене серцебиття та дихання, блідий колір шкіри, втрата ваги, порушення травної системи. Якщо вчасно не наситити організм вітаміном В12, то це може закінчитись пошкодженням нервових клітин, що в свою чергу призводить до депресії, втрати пам’яті і навіть слабоумства.

Проте, не лише нераціональне харчування стає причиною дефіциту В12. Такі захворювання як атрофічний гастрит, хвороба Крона також можуть призвести до недостатності вітаміну В12. Негативно впливає й надмірне вживання алкоголю та довгострокове вживання медичних препаратів.


Поделитесь в соцсетях: