Співробітники университету Джонса Хопкінса, а також Єльського університету встановили, що особливі рецептори, котрі є в носі, присутні також і в кров’янистих сосудах по всьому тілу.

Ці рецептори здатні реагувати на маленькі молекули, котрі виробляють бактерії і живуть в кішковнику ссавців. У відповідь на молекулу підвищується тиск. Інакше кажучи, бактерії в травневій системі – одна зі складових частин механізму, який відповідає за тиск.

Для того, щоб дослідити роботу рецептора, вчені створили клітини у яких рецептор Olfr78 був розташований на поверхні. До того ж, ці клітини відсвічували, коли він починав діяти. Намагаючись зрозуміти всі особливості рецептора науковці провели тестування різних з’єднань. Результат показав, що провокує активізацію цього рецептора лише оцтова кислота.

Відомо, що ця кислота належить до ланцюгових жирних кислот. Варто відмітити, що інші кислоти з цієї групи також мають можливість приєднатися до рецептора. Вони виробляються у процесі переробки крохмалю та клітковини з рослинної їжі. Потрапляючи в кров, поєднання контактують з рецепторами, а в результаті показники тиску змінюються.

Наглядно вивчити дію допомогли лабораторні миші, котрі не мали цього гену. В результаті тиск у них знижався.

Потім за допомогою антибіотиків вчені повністю знищили мікрофлору кішківника, а після цього знов ввели поєднання в їх організм. Результат показав, що у звичайних мишей змін у тиску не трапився, а у тих, котрі не мали цього гену, він зріс.

Пояснюється це тим, що в організмі існує ще один рецептор Gpr41, що приводить до зниження тиску.


Поделитесь в соцсетях: