Іноді аркуш паперу з написаними на ньому декількома літерами стає дійсно безцінним. Відомий журнал «Forbes» склав рейтинг десяти найдорожчих з часів винаходу чорнил автографів.

10. Ніл Армстронг, вартість 11900 доларів
Смерть в 2012-му році першої людини, що ступила на Луну, стала непоправною втратою. А ось вартість предметів, пов’язаних з Нілом Армстронгом, цілком закономірно збільшилась. Насамперед це стосується автографів, які астронавт припинив давати ще в 1994-му, тільки-но дізнався, що вони є предметом активних торгів.

Десятка найдорожчих в світі автографів


9. Принцеса Діана, вартість 12400 доларів
Мало хто з представників влади в змозі похвалитись такою народною прихильністю, яку мала принцеса Діана. Буквально всі офіційні зустрічі за участю монаршої особи закінчувались вже ритуальною автограф-сесією. А на День святого Валентина леді Ді щорічно підписувала листівки спеціально для одиноких представників обслуговуючого персоналу королівських володінь. Саме така валентинка і була згодом виставлена на аукціон.

Десятка найдорожчих в світі автографів


8. Джеймс Дін, вартість 19375 доларів
Культ особистості однієї з найбільш неоднозначних фігур за всю історію кінематографа, зберігається і досі. Про Джеймса Діна пишуть книжки, знімають документальні стрічки, а модники експлуатують акторів образ. Саме тому недивно, що на його автографи досить величезний попит, причому не серед кіноманів, а серед чисельних прихильниць.

Десятка найдорожчих в світі автографів


7. Джон Кеннеді, вартість 38837 доларів
Двадцять другого листопада 1963-го року Джон Кеннеді разом із своєю дружиною в рамках передвиборчої кампанії приїхав до Далласа. Президентське подружжя зупинилось в готелі «Техас». По дорозі на черговий офіційний захід в коридорі Кеннеді зустрів покоївку, яка попросила його про автограф на свіжому випуску однієї з місцевих газет. Чоловік охоче розписався на власному фото, що було надруковане на першій полосі. Декілька годин потому його вбили. А через п’ятдесят років справжній раритет, що опинився в руках звичайної покоївки, придбав відомий колекціонер Джозеф Маддалена.

Десятка найдорожчих в світі автографів


6. Джессі Джеймс, вартість 51240 доларів
У другій половині дев’ятнадцятого століття ім’я злочинця Джессі Джеймса гриміло на всі Сполучені Штати. За голову ватажка банди, що грабувала потяги та банки, було призначено солідну винагороду. Недивно, що єдина відома історикам Джеймсова фотографія з його підписом у 2011-му році була продана за значну кількість грошей.

Десятка найдорожчих в світі автографів


5. Джимі Хендрікс, вартість 63550 доларів
Серед колекціонерів речі, що мають якесь відношення до гітариста-віртуоза, зовсім не рідкість. Вартість багатьох предметів не перевищує п’ятнадцяти тисяч доларів, чого не скажеш про автографи музиканта. Однак і вони в останні роки вважаються досить ходовим товаром, оскільки пальмою музикальної першості рок поступився електронній музиці.

Десятка найдорожчих в світі автографів


4. Альберт Ейнштейн, вартість 74324 доларів
Мабуть, найвідоміший фотопортрет людства було зроблено в 1951-му році співробітником інформаційного агентства Артуром Сассом під час святкування 72-го дня народження Альберта Ейнштейна. Згодом один із цих знімків нобелевський лауреат подарував відомому теле- та радіожурналістові Говарду Сміту з написом: «Вам сподобається цей жест, оскільки він адресований всьому людству. Громадянин може дозволити собі те, на що ніколи не наважиться політик. Ваш відданий та вдячний слухач, А. Ейнштейн».

Десятка найдорожчих в світі автографів


3. Джо Ді Маджо та Мерилин Монро, вартість 191200 доларів
Як подружжя Мерилин Монро та Джо Ді Маджо прожили менше року. Гучне розлучення поставило на вуха всі Сполучені Штати, адже найбажаніша жінка середини двадцятого століття та культовий бейсболіст здавались ідеальною парою. Їхню спробу поновити стосунки на початку 60-их років американці зустріли з оваціями. Символом возз’єднання спортсмена та актриси став бейсбольний м’яч, де зірки залишили власні автографи. Саме він і був проданий на аукціоні в 2006-му.

Десятка найдорожчих в світі автографів


2. Джон Леннон, вартість 525000 доларів
Записаний в 1980-му році спільний альбом Джона Леннона та Йоко Оно під назвою «Double Fantasy» чекав комерційний успіх, оскільки невдовзі після його релізу музиканта вбили. Під час суду у справі про вбивство екс-бітла однім із доказів проти Марка Чепмена була саме ця платівка з автографом Леннона. Згодом доказ, який було відізвано, неодноразово перекуповувався фанатами музиканта. Наразі альбом належить аукціонному будинку «Moments in Time». За словами його співробітників, нова вартість лоту перевищить попередній рекорд, встановлений в 2003-му році, як мінімум у півтора рази.

Десятка найдорожчих в світі автографів


1. Уїльям Шекспір, від 4,65 мільйонів доларів
Вже яке століття поспіль літературоведи, історики та звичайні читачі намагаються відповісти на так зване «шекспірівське питання», адже драматургова особистість лишається загадкою. Згідно з найсміливішими теоріями під псевдонімом «Шекспір» могли творити граф Едуард де Вер, поет Кристофер Марло, філософ Френсіс Бекон та навіть шотландська королева Марія Стюарт. В світі цього справжність його автографів мала б викликати сумніви. Однак кожний з відомих на сьогодні підписів, поставлених Шекспіром на різноманітних офіційних паперах, оцінюється у нечувану суму.

Десятка найдорожчих в світі автографів