Навіть за найменшим буханцем хліба або мініатюрним круасаном стоїть велика праця. Технологічний ланцюжок від підготовки сировини до упаковки готового виробу – такий довгий шлях проходить випічка перш, ніж зайняти своє місце на полицях магазинів та на наших столах. Щедрість та багатство української землі, талант умілих пекарів та різноманітність рецептів народжують Його Величність – Хліб. Як йдуть справи на українському хлібному ринку? Які ключові напрямки його розвитку? Хто з виробників переважає в галузі?

Хлібна галузь України: тенденції, перспективи

Хлібний ринок нашої країни має наступні особливості:
  • оцінюючи хлібопекарську галузь, важко виділити одного або декількох монополістів;
  • в кожному регіоні України є ряд провідних виробників, наприклад Теремно Луцьк – в місті Луцьку та Волинській області;
  • відомі хлібозаводи зі значними обсягами випуску продукції займають по 10% від загальної частки «хлібного ринку»;
  • в останні роки спостерігається стійка динаміка зростання кількості приватних пекарень, асортимент яких орієнтовано на домашню випічку.

Що стосується градації продукції за видами, близько 70% становлять хлібобулочні вироби, майже 20% – печиво, а решту – здобна випічка та кондитерські вироби. Якщо оцінювати сегмент хліба, то в цій сфері переважають сорти, що випікаються з пшеничного борошна, а також з невеликим вмістом житнього. Цікаво, що оригінальні, авторські сорти хліба займають не більше 2% від загального показника, але цього достатньо, щоб зробити висновок про їх зростання їх популярності.

Учасники ринку


Флагмани хлібопекарської галузі – це сучасні хлібозаводи, оснащені технологією повного циклу виробництва. Головними відмінностями хлібокомбінату від приватної пекарні є:
  • високі обсяги виробництва;
  • практично 100% автоматизація виробничих ліній;
  • можливість легко переналаштовувати обладнання для випуску нових сортів хліба.

Оснащення хлібозаводу передбачає використання потужного теплового обладнання з опцією «подача-вивантаження». До таких агрегатів відносяться конвекційні, подові та ротаційні печі. Приватні пекарні та міні-хлібозаводи оснащені декількома печами, а замість автоматизованої лінії використовується ручна праця.

Якщо оцінювати рівень попиту на хліб, то в останні роки простежується тенденція вибору на користь оригінальних, фірмових сортів. Все частіше українці купують бездріжджовий хліб, сорти зі злаками, висівками та з житнього борошна. Тенденція пояснюється прагненням харчуватися правильно, виключаючи з раціону випічку з білого борошна. Результати розвитку хлібної галузі ми бачимо кожен день, коли замість 2-3 звичних сортів хліба на полицях магазинів красуються кілька десятків хлібобулочних виробів.

«Джерело: hlibinvest.com.ua»


Поделитесь в соцсетях: