Багато хто із іноземних гостей України бажає займатися тут бізнесом, інвестувати грошові кошти в українську економіку чи просто офіційно працювати в Україні. Для того щоб отримати ці можливості слід оформити документ який дозволяє роботодавцям влаштовувати та використовувати працю іноземців в обласному центрі зайнятості.

Як отримати дозвіл на роботу в Україні? Це питання хвилює багатьох іноземців які прибули на територію України як у візовому чи безвізовому порядку.

Дозвіл на працевлаштування – це офіційний документ який наділяє правом іноземців та осіб без громадянства працевлаштовуватись та легально вести бізнес на території України. Наявність такого документа є підставою для видачі посвідки на тимчасове проживання в Україні.

Порядок отримання дозволу на роботу?


Для отримання дозволу на роботу потрібно:
  1. Легально перебувати в Україні (протягом строку візи чи дозволеного терміну перебування);
  2. Бути засновником юридичної особи що зареєстрована в Україні або працівником у підприємстві;
  3. Особисто роботодавцю або через свого представника звернутися в обласний центр зайнятості із заявою та встановленим у законі переліком необхідних документів;
  4. Протягом десяти днів з моменту прийняття рішення про видачу дозволу внести плату у розмірі шести прожиткових мінімумів для дозволів строком від 1 до 3 років, чотири прожиткові мінімуми якщо дозвіл дійсний до 1 року та два прожиткової мінімуми для шестимісячних дозволів.
  5. Укласти протягом дев’яноста днів контракт з іноземцем та подати його не пізніше десяти днів з дня укладення такого трудового договору до центру зайнятості у якому виготовлявся дозвіл.

Для того щоб з першого разу оформити дозвіл на застосування праці іноземців слід підготувати необхідні документи, такими є:
  • Заява встановленого зразка (є у вільному доступі в Інтернеті);
  • Перекладений та завірений в нотаріуса паспорта іноземця;
  • Одна кольорова фотографія розміром 3.5х4.5;
  • Проект майбутнього трудового контракту з іноземцем.

Також можуть вимагатися ще й інші документи. Наприклад, для особливих категорій працівників ( ІТ- працівники, випускники університетів щоб входять до рейтингів топ 100, засновники чи учасники юридичних осіб, працівники в сфері творчої діяльності та ін.) слід подати документи що виступають підтвердженням їхнього статусу.

Варто не забувати, дозвіл на роботу є чинним певний проміжок часу, тому слід не забувати про вчасне його продовження. Дозволяється продовження необмежену кількість разів, але до двадцяти днів до його закінчення терміну дійсності.


Поделитесь в соцсетях: