Дослідники змогли перетворити iPhone у справжній мікроскоп, що виявляє паразитів у дітей в Танзанії. За словами доктора Ісаака Богоуча з Госпіталю Торонто, з телефону вийшов дешевий, портативний і ефективний мікроскоп.

Мікроскоп в польових умовах протестували Госпіталь Массачусетса, Базельський університет та громадська лабораторія Пемба в Танзанії. За допомогою модифікованого iPhone вчені намагалися знайти дітей, заражених гігантськими круглими хробаками, круглими хробаками та нематодами.

Зазвичай, щоб виявити яйця черв'яків, береться на аналіз кал, який досліджується під мікроскопом. Для проведення цієї процедури потрібно приблизно 200 доларів і електрика. У той же час iPhone з прикріпленою лінзою за 8 доларів зміг виступити повноцінною заміною мікроскопу.

Краще всього телефон знаходив паразитів при високій щільності яєць або у тих людей, в чиєму організмі активно розплодилися паразити. Тобто, чим більше яєць у зразку, тим краще. Але коли в зразку була низька щільність яєць, телефон виявляв лише 14% випадків зараження.

Якщо ж мова йшла про круглих та гігантських круглих черв'яках, то за допомогою телефону вдавалося успішно виявити інфекцію в 44-93% випадків. За словами вчених, якщо середній показник підняти до 80% (зараз він становить близко 70%), то телефони можна буде видавати лікарям.


Поделитесь в соцсетях: