Проблеми зі сном являються симптомом того, що у людини підвищений ризик серцевої недостатності. Про це свідчить дослідження вчених Норвегії.

На протязі 11 років спеціалісти вели детальне спостереження за 50 тисячами добровільних людей, вік яких складає від 20 до 89 років. Варто відмітити, що на початок дослідження жоден з них не мав діагнозу серцевої недостатності і, навіть, не страждали від задишки чи втоми.

Звертали увагу вчені, перед усім, на якість сну людей, котрі приймали участь у спостереженні. Результати показали, що ті з них, котрі мали негаразди зі сном, наприклад витрачали багато часу на засипання, або часто прокидалися вночі, згодом у три рази частіше стикалися з діагнозом серцевої недостатності.

Особливо ризикували цим ті, хто взагалі дуже погано відпочивав вночі. При цьому зовсім не суттєвими були такі фактори як наявність ожиріння чи звичка палити.

Однак, ствердження про те, що безсоння викликає проблеми з серцем було б передчасним. Але варто відмітити, що недостатність відпочинку в нічний час призводить до запуску небезпечних механізмів в організмів, наприклад, виділяються особливі гормони, котрі негативно впливають на роботу серця.


Поделитесь в соцсетях: