Завдання отоларинголога – діагностувати та лікувати захворювання, пов'язані з вухом, носом та горлом. Здавалося б, невинні проблеми, такі як нежить чи захриплість голосу, можуть стати свідченням до візиту до цього лікаря. Своєчасна допомога запобігає подальшим ускладненням та повертає комфорт при виконанні повсякденних обов'язків. Які показання до звернення до отоларинголога?

Хоча загальноприйнято, що отоларинголог (ЛОР) займається недугами, пов'язаними з носом, він також проводить огляд вуха, слухового проходу, порожнини рота, глотки і гортані, а також бронхів, трахеї і носових пазух.

Слід додати, що лікар із цією спеціалізацією оглядатиме і лімфатичні вузли, тому, якщо ви боретеся із захворюваннями, що вражають раніше згадані області, вам потрібно звернутися до ЛОРу. Наприклад, отоланрінтолог Познань приймає у центрі «Твій лікар у Познані».

Отоларинголог у Познані: кому і коли потрібно звернутися до фахівця

Коли настав час відвідати отоларинголога в Познані


Ваш лікар може направити вас до отоларинголога, якщо у вас виникнуть такі симптоми, як:
  • постійний біль у вухах;
  • втрата слуху чи труднощі зі слухом;
  • дзвін у вухах;
  • часті носові кровотечі;
  • постійні інфекції носових пазух;
  • біль у горлі або захриплість голосу, що не проходить з часом;
  • труднощі з ковтанням чи промовою;
  • закладеність носа;
  • біль в особі або оніміння;
  • головні болі;
  • біль або скутість у шиї та набряк обличчя.
Важливо пам'ятати, що рання діагностика та лікування можуть запобігти подальшим ускладненням та гарантувати, що будь-які потенційні проблеми зі здоров'ям будуть вирішені якнайшвидше. Показаннями до візиту до отоларинголога також можуть бути: запаморочення, проблеми з рівновагою та хропіння.

Чи потрібний направлення на прийом до отоларинголога


Пацієнти, які бажають скористатися медичними послугами безкоштовно, тобто в рамках Національного фонду охорони здоров'я, повинні мати направлення до фахівця. Такий напрямок зазвичай видає сімейний лікар за підозри на ЛОР-проблеми.

У разі діагностики та лікування у приватних установах (наприклад, у центрі «Твій лікар у Познані») направлення не потрібне. Платні послуги не вимагають направлення та попередньої консультації у терапевта.

Як проходить консультація ЛОРа


Єдиної схеми обстеження немає, оскільки хід консультації залежить від індивідуальних чинників. Візит завжди починається з розмови з пацієнтом та ознайомлення з результатами проведених аналізів (якщо такі є у пацієнта).

Потім, залежно від симптомів, лікар оглядає рот, ніс, вуха та горло пацієнта за допомогою дзеркала чи ендоскопа. Також може знадобитися проведення ультразвукового чи аудіологічного дослідження слуху.

Ультразвук в основному застосовують для дослідження лімфатичних вузлів шиї та слинних залоз, але іноді апаратуру застосовують і для дослідження навколоносових пазух, ротового та носоглоткового відділів, гортані.

Однією з найчастіше виконуваних процедур у ЛОР-кабінеті є мікроларингоскопія. Слід пам'ятати, що лікування, яке проводить лікар-ларинголог, залежить від діагнозу і перебігу того чи іншого захворювання у конкретного пацієнта.

Читайте на тему: Отоларинголог пояснив, як лікувати синусит


Поделитесь в соцсетях: