Політолог Віктор Таран висловив свою думку, що до сьогоднішнього Парламенту України.

Чергова сесія Верховної Ради України показала свою недієздатність. Законодавчий потенціал дедалі зменшується, так само як і опір популістським рухам, які заполоняють засідання. Парламент, таке відчуття, «забув» про своє покликання – писати закони, які б несли прогресивні реформи.

Шоста сесія – сесія «фіаско», адже вперше за останні три роки на ній не ухвалили жодного закону, який би вказував на стратегічні плани та реформування в країні. Корупційне мислення нардепів не дало їм схвалити ні медичної, ні пенсійної, ні освітньої реформ. Що вже казати про земельну.

Всі рішення протягом цієї сесії приймались на 12, що показало незлагодженість роботи парламентського механізму.
Проте деякі досягнення все ж таки були, і це приємніше згадувати. Наприклад, це впровадження україномовних квот на телебаченні, середньострокового бюджетного планування, заборона георгіївських стрічок, запровадження прозорого моніторингу державних інвестиційних проектів, посилення боротьби з інтернет-піратством.

Проте ці досягнення аж ніяк не сховають великі законодавчі провали. Особливо, якщо нагадати, що всі прийняті вище рішення – це проекти, які готувались не в стінках Верховної Ради – урядом або експертами з Реанімаційного Пакету Реформ.

Така нерішучість введе Парламент в нову сесію із великими заборгованостями, які доведеться виправляти у вересні, щоб врахувати їх у Державному бюджеті на 2018 рік.


Поделитесь в соцсетях: