Бджільництво є не лише цікавим, але й прибутковим заняттям. Але обов'язково знадобиться різне спорядження. Особливо коли доводиться самостійно виготовляти вулики та їх внутрішнє наповнення. Обов'язково знадобиться і дріт для рамок, який має бути міцним та надійним. Без нього не обійтися й у тому випадку, коли рамки купуються у готовому вигляді. Адже їх час від часу доводиться ремонтувати або змінювати вощину.

Дріт для бджолиних рамок: різновиди та умови вибору

Дріт для рамок: особливості


Будь-яка бджолина рамка повинна мати кріплення, до якого прикріплюється пластина вощини. На ній бджоли повинні будувати стільники, в яких матка відкладає розплід. Туди ж комахи носять мед та пилок. Але бджоляр має враховувати кілька нюансів:
  1. Важливо переконатися, що дріт для рамок міцний, тому що він має витримувати серйозне навантаження.
  2. У вулику є певний відсоток вологості, та й мед також рідкий, тому провід не повинен боятися корозії.
  3. Слід перевірити провід на розтяг, що має велике значення при відкачуванні меду.
  4. Дріт повинен бути екологічно чистим, інакше негативно відбиватиметься на смакових якостях меду.
Потрібно правильно підібрати діаметр дроту, щоб він не був занадто тонким або товстим. Якщо в рамці дадан всі стільники заповнюються медом, її вага може досягати до 4,5-5 кг. І не всякий дріт зможе витримувати такий тягар.

Види дроту для рамок


Дріт у бджолиній рамці виконує роль армування, щоб вона добре тримала спочатку пластину вощини, а потім готові стільники. Вона може відрізнятися за такими характеристиками:
  • товщина;
  • склад;
  • вага;
  • довжина.
Як правило, дріт для бджолиних рамок купити намагаються у котушках. Так його вигідніше зберігати та й користуватися буде зручніше.

Насамперед потрібно дивитися на матеріал, з якого виготовлений дріт. За цим показником він поділяється на кілька видів:
  • нержавіюча сталь, яка здатна прослужити тривалий час;
  • фехраль, що за певними показниками навіть краще нержавіючої сталі;
  • ніхром, що обійдеться дорожче за нержавіючу сталь;
  • залізо, де мається на увазі звичайний чорний метал.
Останній варіант виявиться найбільш вигідним за вартістю. Ось тільки якщо купити проволоку для рамок із чорного металу, прослужить вона не дуже довго, вже через кілька років її часто доводиться міняти.

Умови вибору


Найкраще, якщо пропонується дріт для бджолиних рамок від виробника, тому що це гарантія, що не доведеться переплачувати гроші. Та й про якість не варто турбуватися. Але в будь-якому випадку потрібно знати, який дріт більше підходить для бджолиних рамок. Велике значення має діаметр, тому що від цього показника залежить такий момент, як стійкість до розтягування. Якщо йдеться про нержавіючу сталь, її діаметр повинен виявитися не меншим ніж 0,5 мм. Дріт з ніхрому може бути товщиною і 0,37 мм. А ось оцинковка або просто чорний метал повинен бути трохи товщим, не менше 0,6 мм, тому що такий дріт більше схильний до розтягування.

Дріт для бджолиних рамок: різновиди та умови вибору

Потрібно правильно підібрати і пристрій для натягування проволоки на рамку, щоб з ним було зручно працювати. Він особливо знадобиться для великих пасік. Його легко підібрати у нашому магазині. Це саме стосується і проволоки для рамок. Вона в магазині для бджолярів "ПаркПлюс" пропонується прямо від виробників, тому нічого точно не доведеться переплачувати. Консультанти підкажуть, як правильно зробити вибір, залежно від виду рамок та способу натягування. Заявку легко оформити в режимі онлайн з адресною доставкою.

Читайте на тему: Бджоли можуть абстрактно мислити


Поделитесь в соцсетях: