Знання хімічного складу води - це дуже важлива інформація, яка дозволить зберегти своє здоров'я. З аналізу ви зможете дізнатися багато корисного, наприклад, рівень окислюваності. Підвищена окислюваність води свідчить про забруднення джерела. Також важливим показником може стати - нітрат-іони. Слід знати, що нітрати не вилучено з води шляхом кип'ятіння, а це значить, що вони постійно впливають на ваше здоров'я. Надлишок марганцю може загрожувати захворюваннями печінки, нирок, тонкого кишечника, кісток, залоз внутрішньої секреції і головного мозку, надає токсичний і мутагенний ефект на організм людини. Надлишок заліза призводить до свербіння, сухості і висипань на шкірі; підвищується ймовірність розвитку алергічних реакцій, виникнення виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки. Інші параметри води також дуже важливі і вимагають вивчення розповідеє лабораторія УкрХімАналіз.

Але крім здоров'я, хімічний аналіз води може заощадити і гроші. Не секрет, що сучасна апаратура: водонагрівальні котли, бойлери, циркуляційні насоси, пральні машини, автомийки, посудомийні машини і навіть праски, вимагають певного рівня вмісту хімічних речовин, солей, механічних домішок, жорсткості.

Навіщо робити аналіз води з свердловини?


Якщо свердловина дає воду з підвищеною жорсткістю і вмістом хлоридів, сульфатів, то немає сенсу ставити дорогу техніку без додаткової водопідготовки. Гроші будуть викинуті на вітер. У таких випадку дешевше ставити більш дешеву техніку та змінювати її через пару років, або витратитися на систему водоочистки і встановити дорогу імпортну техніку, яка прослужить довше.
Результати, отримані в ході аналізу, покажуть:

  • чистоту джерела
  • як часто можна споживати воду, взяту з свердловини
  • наскільки необхідний пошук іншого джерела
  • наскільки необхідно ставити додаткове водоочисне обладнання

Якщо плануєте зробити свердловину? Не полінуйтеся, опитаєте сусідів, у кого є свердловини в радіусі вашої ділянки, якщо вони не знають хімсклад своєї води, запропонуйте їм спільно зробити хімічний аналіз води детально. Адже свердловина - дороге задоволення. Якщо є можливість заздалегідь передбачити якої якості буде вода, то можна оцінити і витрати на її очищення. Вода з високим вмістом солей, нітратів, нітритів і високою жорсткістю не може бути використана навіть для миття автомашини - залишить розводи і може викликати помутніння лакофарбового покриття. Не кажучи вже про полив рослин і використання в їжу. Очищення такої води може стати дуже витратною справою в фінансовому плані. В такому випадку простіше і дешевше використовувати покупну воду.

Як часто необхідно робити аналіз води в свердловині?


Для діючої свердловини не менше одного разу на рік. Навіщо так часто?
Якість ресурсу може знизитися несподівано, наприклад, в результаті скидання хімічних відходів в прилеглому районі. Також велика ймовірність потрапляння забруднених стічних вод. У більшості випадків це відбувається непомітно, тому стежити за хімічним складом води потрібно постійно, щоб вчасно помітити зміни, що відбулися. Пам'ятайте, визначити придатність води для пиття неозброєним поглядом неможливо. Відсутність неприємного запаху або дивного присмаку зовсім не означає, що вона корисна і безпечна для нашого здоров'я.

Навіщо робити аналіз води в квартирі?


Зараз модно встановлювати фільтри, більш того, у великих торгових центрах можна знайти фільтри на воду на будь-який смак і гаманець, від фільтрів типу глечик, до магістральних або багатоступеневих фільтрів. Але без хімічного аналізу води установка таких фільтрів може виявитися марною тратою грошей. Розумніше буде провести аналіз води і поставити саме ті фільтри, які необхідні, або взагалі від них відмовитися за непотрібністю. Цілком може виявитися, що водопровідна вода в новому будинку відповідає нормам, але присутній запах, тоді вам достатньо вугільного фільтра, а якщо там перевищені показники заліза або марганцю, то доведеться підбирати фільтр саме під ці цілі. А ось виявити радон в міському водопроводі малоймовірно, зате він може виявитися у вашій свердловині на дачі, і тут уже знадобиться окрема система очищення.


Поделитесь в соцсетях: