Досить часто з настанням холодних сезонів – осені та зими – ми страждаємо на підвищену слабкість, авітаміноз, стреси, часті перепади настрою та нервовість. Проте потібних проблем можна уникнути. Для цього варто лишень включити в свій щоденний раціон харчування деякі корисні продукти.

Отже,

Капуста. Це один з представників овочевих, доступних нам в осінній період. Капуста здатна попередити розвиток різноманітних захворювань органів та систем, лікує безліч хронічних хвороб. Білокачанна капуста особливо цінна великим вмістом антиоксидантів, котрі захищають від передчасного старіння клітин. Крім того, вона є чудовим джерелом заліза, необхідного для попередження анемії. Корисний овоч у будь-якому вигляді: свіжа, тушкована, варена чи квашена.

Гарбуз є незамінним у разі дієтичного харчування. Він в п’ять разів багатший на бета-каротин, ніж морква, що знаменита своєю користю для здорового зору. До складу гарбуза входять вітаміни РР, Е, Т, К, вітаміни групи В, пектинові речовини, солі калія, заліза, кобальта та безліч інших. Гарбуз варять, смажать, запікають та навіть вживають в сирому вигляді.

Буряк. Незважаючи на те, що він має незначну кількість калорій, до складу буряка входить ціла низка кислот, вітамінів, магній, фосфор та залізо. Саме тому овоч попереджує розвиток астми, тромбофлебіту, анемії та серцево-судинних хвороб. Овоч варто відварювати в цільному вигляді, в іншому ж випадку основна частина корисних речовин зникають.

Яблука містять вітаміни С, РР, В, Н, Е, залізо, магній, кальцій, йод, фосфор, клітковину та інші. Ці фрукти чудово зміцнюють імунітет, нормалізують травлення. Обираючи яблука віддавайте перевагу вітчизняним сортам, а також пам’ятайте, що червоні яблука містять менше вітамінів, а зелені більш гіпоалергенні.

Селера. Корисні як корень так і листя, котрі містять безліч вітамінів А, С, U, вітаміни групи РР, Е, а також калію, заліза, цинку, фолиєвої кислоти та інше. Селера добре нормалізує артеріальний тиск, покращує травлення. Корисна також і при нервових розладах, ревматизмі, ожирінні та подагрі. Корисний овоч повинен мати блискучі, тверді та яскраво зелені листя та приємно пахнути.


Поделитесь в соцсетях: