Надмірне вживання вітамінних препаратів може обернутися неприємними наслідками. Як заявляю дослідники Karolinska Institute у Стокгольмі в результаті прийому вітамінів у великих дозах значно збільшує ризик розвитку катаракти, котра, як відомо, є головною причиною розвитку сліпоти.

Спостереження, учасниками котрого стали близько 31 тисячі людей віком від 45 до 79 років, показують, що підвищенні дози вітамінних препаратів підвищують ризик розвитку катаракти. До кінця спостережень приблизно 3 тисячі чоловік потребували допомоги чи консультації офтальмологів.

Так, у випадку прийому високих доз вітаміну C підвищувався ризик появи цієї проблеми на 20%, а вітаміну Е – на 60%.

Відмічено, що впливав на ці показники також і вік учасників. Найбільш вражені щодо цього питання виявлялися люди похилого віку, тобто старші за 65 років. А люди, котрі отримували вітаміни не з таблеток, а з продуктів харчування, не мали підвищеного ризику розвитку катаракти.

Підсумовуючи результат, вчені зробили висновок, що таке положення речей зв’язано з тим, що раніше медики вважали вітаміни C і Е – чудовим засобом профілактики катаракти, і більшість людей похилого віку приймали вітаміни в пігулках для збереження зору.

Нагадаємо, раніше вважалося, що вітаміни С та Е запобігають процесам окислення, котре знищує клітини. Однак тепер науковці впевнені, що вітамін С, навпаки, допомагає окисленню, тим самим порушує здоровий баланс білків очей.


Поделитесь в соцсетях: