Дослідники з університету Айови (США) виявили стійкий зв'язок між вагітністю та збільшенням розміру жіночої ноги. Виявляється, у майбутніх матусь змінюється не тільки розмір фігури, але й розмір ноги, причому в більшу сторону, причому ці зміни незворотні. Дослідники вважають, що звід стопи стає більш товщим, скоріше за все, це відбувається через зайву вагу і підвищений люфт у суглобах, що пов'язано з вагітністю.

У дослідженні брали участь 49 вагітних жінок, у яких вимірювали звід стопи в стані спокою і при ходьбі, під час першого триместру вагітності та через п'ять місяців після пологів. Дослідники виявили, що у 60-70 відсотків жінок відзначалися зміни розміру зводу стопи, які становили від 2 до 10 міліметрів.

В результаті дослідження було виявлено, що вагітність дійсно призводить до постійних змін в ногах, особливо в першому триместрі вагітності, в той час як у другому і третьому триместрах розмір ноги не збільшується і форма стопи не змінюється. Ці зміни можуть пояснити той факт, що жінки піддаються більш високому ризику виникнення болю або розвитку артриту в ногах, колінах і стегнах порівняно з чоловіками.


Поделитесь в соцсетях: