Як виявилось, спосіб позбутись нав’язливої мелодії досить простий. Фахівці Західного вашингтонського університету стверджують, що для цього потрібно лише розв’язати декілька анаграм або взяти до рук цікаву книжку.

Під час свого експерименту вчені змусили декількох людей вирішувати різноманітні завдання під хіти Леді Гаги, «The Beatles» та Бейонсе, які звучали у фоновому режимі. З’ясувалось, що проходження намальованих на аркуші паперу лабіринтів, наприклад, не допомагає, а ось розв’язання головоломки судоку має певний ефект, лише якщо вона не надто складна. За підсумками дослідження найкращий результат показали читання та розв’язання анаграм.

За словами психолога Айри Хайман, автора дослідження, нетривіальні завдання допомагають мозкові бути менш сприйнятливим до нав’язливої музики. «Коли ми робимо щось на автоматі, то не використовуємо когнітивні навички, і внутрішній програвач може спрацювати будь-якої миті. Те саме відбувається і коли ми зосереджено концентруємось на чомусь – мозок не в змозі впоратись із завданням, саме тому мелодія повертається. Тут потрібно віднайти золоту середину – завдання для мозку повинно бути досить складним, але не занадто», – відзначив вчений.

Айра Хайман також пояснила, чому найчастіше людина запам’ятовує лише один приспів. По-перше, він повторюється декілька разів, а по-друге, частіш за все люди не знають ані другого, ані третього куплета, тобто пісня для них є чимось незакінченим, а мозок має тенденцію повертатись до незакінчених думок.

Дослідниця сподівається, що результати роботи будуть корисними в боротьбі з різноманітними видами нав’язливих думок, наприклад, із хворобливим занепокоєнням або одержимістю.


Поделитесь в соцсетях: