Пропонуємо дізнатися декілька правил, які допоможуть купити телевізор, не переплативши.

Визначте бюджет


Перш ніж щось купувати, потрібно чітко відповісти собі на питання: «Скільки грошей я можу на це витратити?».
Телевізори відносяться до категорії техніки, де ціна практично не обмежена зверху. Є більш ніж гідні моделі за 15 тис. грн., а є і за 1,5 млн. грн. Наприклад, телевізори Hitachi пропонуються в різних цінових категоріях, що дозволяє кожному обрати підходящу модель.

Покупка телевізора: на що звернути увагу

Визначте габарити


«Зараз куплю, а вже з розміщенням що-небудь придумаю», – дуже поганий спосіб міркувати перед придбанням будь-якого габаритного товару.
З великою ймовірністю ви захочете розташувати свіжокуплений телевізор в уже існуючу обстановку. Це може бути окрема тумбочка, гарнітур або кріплення на стіну.

Якщо телевізор виявиться помітно вужче або ширше тумбочки, то виглядати така конструкція буде не дуже привабливо. В гарнітур-стінку занадто великий телевізор елементарно не впишеться, і це стане великою проблемою. Кріплення на стіну дає більше свободи, але і тут є свої обмежуючі фактори.

Існує таке поняття, як оптимальна відстань для перегляду. Прийнято вважати, що це приблизно 2 діагоналі телевізора. Припустимо, діагональ складає 50 дюймів, або 127 см, тобто дивитися телевізор треба на відстані від 2,5 метрів. Чи вийде застосувати це правило в вашому домі чи квартирі?

Набагато краще заздалегідь виміряти відстань, з якої ви будете дивитися свій майбутній телевізор і оцінювати кандидатів на покупку саме на такому віддаленні. Ви самі зрозумієте, яка діагональ екрану виявиться для вас оптимальною.

Занадто великий екран не дозволить охопити всю картинку, очі почнуть бігати по зображенню, намагаючись розглянути деталі на периферії, і швидко втомляться.

Занадто маленький екран теж не підійде. Ви усвідомите, що не бачите дрібних деталей, та й в цілому ніякого кінотеатрального ефекту присутності, який очікує отримати людина від сучасного широкоформатного телевізора, не буде.

Оптимальна роздільна здатність


Зараз стандартом в індустрії є дисплеї Full HD, в яких зображення складається з 1 920 пікселів по горизонталі і 1 080 пікселів по вертикалі, але технології не стоять на місці, і виробники активно виробляють 4К-телевізори.

4К-екран складається, як правило, з 3 840 пікселів по горизонталі і 2 160 пікселів по вертикалі. Виходить, в такому дисплеї в чотири рази більше пікселів.

Потрібно враховувати два важливих чинники:
  • Для 4К-телевізора потрібен 4К-контент.
  • Людське око досить обмежене в сприйнятті чіткості на відстані.

Якщо у вас немає контенту з дозволами для 4К, а є тільки для Full HD, телевізор розтягує зображення, щоб заповнити екран, а це в свою чергу трохи погіршить картинку.

В реальній ситуації різниця буде майже не помітна завдяки так званому апскейлінгу – розтягуванню зображення, при якому спеціальні алгоритми намагаються нейтралізувати супутні дефекти.

Парадокс в тому, що на Full HD телевізорі з діагоналлю 40 дюймів (106 см) пікселі перестають бути видні з відстані 150 см, а рекомендоване мінімальне віддалення для комфортного перегляду – 220 см. Перевага Ultra HD (4K) в тому, що ви маєте можливість сидіти перед цим екраном вже при 80-100 см.


Поделитесь в соцсетях: