Шеллі Карабелл – журналістка видання Forbes, висловила своє бачення щодо дотримання Російською Федерацією заборон, встановлених міжнародними санкціями.

Зокрема, вона зазначила, що в Росії з часів уведення санкцій абсолютно не відбулось ніяких змін. Пройдешся московськими вуличками – і зрозумієш, там все так само, як і до запровадження санкцій. Полички магазинів валяться від продуктів, ресторани встановили нижчі цін. А в селах, що розташовані близько до міста, тільки маєтки олігархів та злиденні хатини. Простим людям завжди не відчувалось, що ціни на нафту високі, а Росія її експортує, тому санкції на їх життя ніяк не впливають.

Журналістка такий стан речей повязує з тим, що після розпаду Радянського Союзу, економічні блага в Росії не були розподілені – керівники за СРСР забрали з собою все, інші хапались за все, що бачили і торгували там, де це брали. Найчастіше це тіньові ринки з відповідними товарами і відповідними клієнтами.

В той же час, Андрій Мовчан - директор програми економічної політики Московського центру Карнеґі, зазначив, що тільки-но Володимир Путін прийшов до влади в 2000, продовжив курс «попєрєдніков». Більшість активів у власності держави, інша частина у певних кланів, які отримали ці активи за умови політичного послуху.


Поделитесь в соцсетях: