Дмитрій Теравський – священник і прес-секретар Рожищенського благочиння роповів, що очікувати та як готуватись до Медового Спасу, який православні християни святкують 14 серпня. Цього ж дня починається Успенський піст, який триває 14 днів до свята Успіння Божої Матері. Цей піст строгий, подібно Великому посту, заборонено вживати рибу та олію.

Почали святкувати цей день ще 9-го столітті у місті Константинополь – християнському духовному центрі. Варто зазначити, що за старим стилем 14 серпня, було 1 серпня і означало початок цього місяця. З цим асоціювалось поширення хвороб, тому віряни поспішали прикластись до Хреста, попити освяченої води та таким чином оздоровитись.

Цей день також відомий Церкві, як день вшанування памяті святих мучеників Макавеї, віра яких була настільки сильна, що вони подолали мирські спокуси, пережили мучіння та знайшли спасіння в Царстві Божому.

Цих мученників було сім: вчитель Єлеазар, Євсевон, Авім, Антонін, Єлеазар, Гурій, Маркелл і Соломонія. Вони постраждали від рук сирійського царя Антіоха Епіфана, який запроваджував язичество на своїй території.

Назва «Спас» пішла від розуміння того, що Христос – є Спасителем. В цей день «виносять Чесні древа», до яких прикладаються віряни в знак своєї величної шани до Ісуса, а також в знак освідомлення своєї неміччі перед Божою допомогою.

Медовим Спас назвали, бо до цього часу достигає свіжий мед, що є Божим даром, який ідуть освячувати в церкви, дякувати Господу за благодать. Зазвичай освячений мед роздавали коштувати всім, особливо бідним та немічним.


http://rozhyshche.rayon.in.ua/news/37628-medovii-spas-2017-shcho-varto-znati-pro-sviato


Поделитесь в соцсетях: