Затяжна фінансова криза на підприємстві в умовах катастрофічної неплатоспроможності веде до єдиного ефективного варіанту вирішення – визнання підприємства банкрутом. Варто зазначити, що банкрутство – категорія як економічна, так і юридична. Багато нормативно-правових актів оперують такими поняттями як банкрутство підприємства та їх неплатоспроможність. В свою чергу, банкрутство – це неспроможність підприємства виконати взяти на себе зобов’язання як боржника перед відповідним кредитором в обумовлені строки в процесі своєї господарської діяльності.

Причини визнання підприємства банкрутом


Експерти визначають основними причинами цього явища недостатнє слідування підприємства своїм фінансовим установкам, коли зобов’язання перевищуються над активами; дисбаланс між дефіцитом і профіцитом грошових надходжень; протяжна неплатоспроможність підприємства, спричинена заниженою ліквідністю активів.

Також банкрутство класифікують на види, такі як:
  • Реальне банкрутство – оголошення підприємства банкрутом з усіма юридичними наслідками. Дорівнює повній неплатоспроможності останнього та тягне за собою ліквідацію такого підприємства.
  • Фіктивне банкрутство, коли підприємство - боржник, вводячи своїх кредиторів в оману, намагається досягти відстрочення сплати за зобов’язаннями, або інших пільг, які надає кредитор в разі реально банкрутства своїх боржників.
  • Навмисне банкрутство – пов’язане з легалізацією (відмиванням) доходу, передбаченим Кримінальним кодексом України, що тягне за собою, відповідно, кримінальну відповідальність.

Що очікує банкрута?


Визнання підприємства банкрутом відбувається через подання заяви до господарського суду відповідними суб’єктами: боржником, кредитором, органом державної податкової служби або прокурором.

Наслідками оголошення підприємства банкрутом є повне зупинення діяльності такого підприємства, створення ліквідаційної комісії, яка набуває права розпорядника майном боржника. Важливим моментом для боржника є, що з моменту оголошення його банкрутом припиняється нарахування процентів та пені, пов’язаних з простроченням виконання зобов’язання. В свою чергу ліквідаційна комісія виставляє на продаж вилучене майно боржника, кошти від якого направляються на задоволення вимог кредитора.

Допомога у ліквідації ТОВ та ФОП


Сьогодні багато юридичних компаній займаються питаннями визнання банкрутом підприємств. Зокрема, актуальності набуває юридична допомога в оформленні нормативних документів щодо організації ліквідації юридичних осіб. Це стосується ліквідації ТОВ ( Товариств з обмеженою відповідальністю) та ліквідації ФОП (фізичних осіб-підприємців).

Наприклад, ліквідацією ТОВ в Києві займається багато професійних юридичних компаній, однією з таких є Флагман, спеціалісти якої завжди якісно підходять до виконання своїх професійних обов’язків та надають тільки висококваліфіковану консультацію та допомогу в питаннях ліквідації ТОВ та ФОП.


Поделитесь в соцсетях: