Дев’ятеро нащадків англійського короля Ричарда ІІІ, останки якого було знайдено у вересні минулого року в місті Лестер, опублікували спільну заяву, де вимагають поховати їхнього предка у Йорку.

Свою вимогу нащадки аргументують волевиявленням самого монарха, що правив у п’ятнадцятому столітті. «Ми вважаємо, що король Ричард ще за життя бажав саме такого поховання», – відзначається у заяві. Імператор виріс у графстві Йоркшир та декілька разів відвідував Йорк за роки свого правління.

До того ж раніше у цьому місяці петицію про повернення королівських останків на його «духовну батьківщину» до Єлизавети ІІ та Міністерства юстиції пообіцяли відправити члени ініціативної групи у Йорку. Звернення вже підписали понад двадцять три тисячі чоловік.

Наразі Ричарда ІІІ планують поховати у Лестерському кафедральному соборі, оскільки саме в цьому місті знаходився його прах останні п’ять століть. Британське Міністерство юстиції вже затвердило місце, тому що це було побажанням керівництва університету Лестера, що отримав дозвіл на ексгумацію тіла.

Нагадаємо, що останки Ричарда ІІІ були знайдені у минулому році під час розкопок під автостоянкою, які проводились археологами із Лестерського університету. Вчені порівняли ДНК кісток з ДНК нащадків короля. Результати генетичної експертизи, які підтверджували їх приналежність монархові, були опубліковані на початку лютого 2013-го.



Поделитесь в соцсетях: