Відомо, що обираючи свою потенційну жертву, комарі керуються ароматом та складом крові тієї чи іншої істоти. Як саме це проходить вдалося з’ясувати вченим ентомологам Університету Каліфорнії.

Вчені провели аналіз ферментів, що містять людські запахи, а також запахи кур та голубів, яких також не оминають своєю увагою ці кровопивці. Так, виявилось, що головним фактором для привертання уваги цих комах являється альдегід нонаналь, котрий відносять до ряду духмяних. Проаналізувавши реакцію 1300 нюхових рецепторів комарів на цей подразник, з’ясувалося, що більше половини з них реагують на нього. Крім того, привабливим для кровососів є також і підвищена концентрація стероїдів та холестерину, що міститься на поверхні людської шкіри. Саме через це вони віддають перевагу людям, котрі мають проблеми з серцево-судинною системою чи надмірною вагою.

Цікаво, що полюбляють комарі представниць жіночої статі, особливо вагітних або білявок. Що саме призводить до цього, поки що невідомо, але вчені припускають, що організм цих людей містить особливі кислоти, котрі не можуть оминути ці комахи.


Поделитесь в соцсетях: