В африканській пустелі, яка розташована на півночі країни, можна спостерігати досить незвичне явище – загадкові кола, всередині яких зовсім не росте трава. Однак народ хімба не бачить в них нічого дивного, оскільки його представники впевнені, що це «сліди богів».

Гіпотеза африканського племені, звісно, цікава, але вчені всього світу не втрачали надію віднайти логічне пояснення феномена. Наприклад, фахівці Університету Преторії в Південній Африці припустили, що «божественні сліди» утворюються внаслідок впливу природних газів, таких як метан, що піднімаються на поверхню, знищуючи рослини. Однак результати, отримані в рамках дослідження, виявились не досить переконливими.

А ось біолог із Флоридського університету Уолтер Чинкель був першим, хто припустив, що загадкові кола, які ще називають «відьомськими» – це результат діяльності термітів. Але розшукати гнізда комах вченому не вдалося, тому він змирився з нерозкритою таємницею.

Ботанік із Гамбурзького університету Норберт Юргенс також із головою занурився в дослідження, взявши при цьому за основу версію американського біолога. Він вивчив полосу пустелі довжиною дві тисячі кілометрів, що розкинулась від північної частини Південної Африки до середини Анголи, з’ясувавши, що єдиними організмами, присутніми при формуванні кіл, були саме терміти.

«Чинкель шукав не той вид комах. Ці терміти риють підземні галереї із глибокими та вузькими проходами, а не створюють земляні насипи. Спочатку я помітив, що загадкові кола утворюються лише на піщаному грунті, там, де зовсім відсутня глина. Потім зрозумів, що в їхньому центрі не має жодної рослини, яка б випаровувала вологу, тому вода просочується у грунт та живить траву, що росте по колу. Але основними творцями кіл є саме терміти, які під час будівництва власних підземних галерей поїдають корені рослин, що і є причиною появи ось таких цікавих візерунків», – розповів Норберт Юргенс.


Поделитесь в соцсетях: