Жінки-вчені впевнені, що представники сильної статі живуть у неспокійні часи. Як стверджує професорка Дженні Грейвс, «самці» homo sapiens взагалі рухаються до вимирання. І це ще не всі погані новини для чоловіків, оскільки цей процес, можливо, вже почався.

Одна з найвпливовіших вчених Австралії Дженні Грейвс вважає, що статеву війну виграють саме жінки, тому що природна крихкість чоловічої хромосоми Y може означати лише одне – чоловіки наближаються до вимирання.

Передбачення професорки ґрунтується на кількості петель навкруги генів на жіночих та чоловічих хромосомах. Жіноча Х-хромосома містить біля однієї тисячі здорових генів. До того ж представниці слабкої статі мають дві таких хромосоми.

А ось Y-хромосома, яка деградувала за сотні мільйонів років, налічує менш ста генів. Серед них є так званий «головний чоловічий перемикач» – ген SRY визначає стать майбутньої дитини. Більш того, Y-хромосома у чоловіків на відміну від жінок лише одна. І це ключовий момент, оскільки Х-хромосоми можуть «допомагати» одна одній, в той час як чоловічій хромосомі доводиться набагато складніше.

Однак є для представників сильної статі й гарні новини. На думку професорки Грейвс, «вимирання чоловіків» буде продовжуватись десь п’ять мільйонів років, тому вчені матимуть достатньо часу, аби надолужити згаяне. «П’ять або шість мільйонів років повинно вистачити, щоб фахівці мали змогу внести необхідні виправлення й коректування», – відзначає професор Лондонського університетського коледжу Кріс Мейсон.


Поделитесь в соцсетях: