Газета Експрес провела цікавий експеримент. А саме, вони взялись ідеєю знайти спосіб перетнути кордон між Україною та країною Євросоюзу швидко, без візи, навіть без документів.

У всіх є однотипне бачення, що кордон – надзахищена територія, натягнута колючим дротом. Виявилось - це не зовсім так.

В гуцульському селі Беркут, що на Івано-Франківщині, зараз безлюдно. Здається, це кінець географії, адже останні мешканці Беркуту виїхала звідти 10 років тому, після повенів, які знищили все. Сьогодні сюди навідуються туристи, і то дуже зрідка.

Пройшовши трохи в сторону хащів, дослідники видання побачили стовпці, які лишились ще, напевно, з часів СРСР, а на них висять залишки колючого дроту. В цій місцині незрозуміло, ти ще в Україні, чи вже порушив закон і перетнув кордон. Далі видно розмежувальну лінію, яку навіть важко такою назвати, адже вона перекопана і лишити слідів там неможливо. І тільки за декілька метрів можна побачити два стовпці – блакитно-жовтий та білий, на якому намальований прапор Румунії.

Ніякої охорони, ніяких камер, ніяких мін – отак виглядає кордон з Румунією, яка є членом НАТО. Спустився схилами – і ти вже в Румунському селі Марамуреш.


Поделитесь в соцсетях: