Компенсацію народним депутатам за оренду житла або проживання в готелі збільшили на майже 200 гривень. Згідно з законом України "Про статус народного депутата України", народний депутат має право на компенсацію коштів, витрачених на проживання, якщо останній не має місця проживання в столиці або області в межах 30 км. Процедура виділення коштів передбачає необхідне звернення парламентарія до апарату ВРУ.

В 2016 році 177 депутатів отримали такі компенсації загалом на суму 29 мільйонів гривень з держбюджету. Що цікаво, 119 з цих депутатів задекларували мільйонні статки в електронних деклараціях. Крім того, багато хто з цих «приїжджих» задекларували наявність помешкань в Києві та передмісті. Наприклад, Євгеній Гєллєр вказав в Е-декларації, що володіє будинком під Києвом (а будинок між іншим площею 1000 квадратних метрів). Михайло Добкін приписав своїй дружині у власність дві квартири в Києві, а сам благополучно отримував компенсацію на оренду житла.

Якщо підрахувати, що за добу компенсація дорівнює 460 грн, то в місяць, якому 31 день, нардеп отримує 14 260 грн, що більше ніж заробітна плата 50% українців.

Змінити цю ситуацію можна тільки внесенням змін в закон "Про статус народного депутата України", де буде описана чітка процедура і підстави надання компенсацій на оренду житла, а це зокрема, доходи депутата, наявність помешкання в окрузі.

Проте повністю відмінити надання таких компенсацій також не буде правильним, адже в Раді є і такі депутати, котрим такі виплати дійсно потрібні.


Поделитесь в соцсетях: