Програма Президента "Доступне житло" не працює вже другий місяць. Банки не видають кредити під покупку дешевих квартир, більша частина відсотків з яких компенсується державою (13 з 16 процентів річних терміном до 15 років). У Державному бюджеті на 2013 рік на компенсацію відсотків закладено 300 мільйонів гривень.

Програму "Доступне житло" підтримують Укрексімбанк, Укргазбанк та Ощадбанк. У прес-службі останнього повідомили, що вона була автоматично призупинена. Причиною цього став той факт, що розрахунок норм житлоплощі, на яку видається кредит, діяв тільки до 1 січня 2013 року. Наразі невідомо, чи будуть переглянуті ці норми, або ж вони залишаться колишніми, бо для цього необхідна нова постанова Кабміну. Так чи інакше, але юридичних підстав для укладання договорів з клієнтами немає, хоча є пропозиції будкомпаній, і охочих також достатньо. Лише у минулому році було укладено близько трьох тисяч договорів.

У Мінрегіоні також повідомили, що кредитування поки що немає, але при цьому стверджують, що постанова уряду про норми пільгового кредитування на 2013 рік була підготовлена і передана в Кабмін ще в грудні. Цей документ імовірно буде затверджено на одному з найближчих засідань.

За постановою Кабміну, право на пільгову іпотеку є у тих громадян, які стоять на квартобліку, або проживають у гуртожитку, або на одного домочадця припадає менше 9 квадратних метрів житлоплощі. Сума щомісячного платежу не може бути більше, ніж 50% доходів сім'ї, але на життя кожному повинна залишатися сума, яка не менше середнього прожиткового мінімуму (1108 грн). Якщо розраховувати на 300 млн грн., які були закладені в бюджеті на компенсацію відсотків, кредити на доступне житло у цьому році зможуть отримати менше, ніж 2000 бажаючих.


Поделитесь в соцсетях: