По справі українця – Олександра Хлебіка, Європейський суд з прав людини виніс перше рішення. Зокрема, Олександр Хлебік з 2013 року відбуває покарання у старобільській в’язницІ, що на Луганщині. Його звинуватили у бандитизмі та збройних пограбуваннях та призначили покарання у вигляді позбавлення волі на 8 років та 9 місяців. Не погоджуючись з вироком луганського суду чоловік апелював рішення до апеляційного суду Луганську. Проте його заява заморозилась і до апеляції так і не дійшла, оскільки місто було захоплено сепаратистами.

Таким чином, Хлебнік, перебуваючи у в’язниці, звернувся зі скаргою на Україну у Європейський суд з прав людини на порушення Україною конституційного права на здійснення справедливого правосуддя.

Одноголосним рішенням ЄСПЛ було визнано, що держава Україна не несе відповідальності за наслідки втрати територіального суверенітету в Луганській області. До того, ж суд взяв до уваги, що Україна зробила все можливе для отримання документів зі справи та забезпечення зустрічі ув’язненого з Уповноваженим з прав людини. Відтак, Європейський суд вирішив, що Україна не порушувала Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод.


Поделитесь в соцсетях: