Україна офіційно відмовила Газпрому в сплаті штрафу за недобір газу, який нібито мав місце в 2012 році. Це випливає із заяви Едуарда Ставицького, міністра енергетики та вугільної промисловості України, що прозвучала на зустрічі членів уряду зі Штефаном Фюле, європейським комісаром з питань розширення та політики сусідства.

У заяві Ставицького йде річ про те, що була надана відповідь про недоцільність виконання цього рахунку на $7 млрд., і його сплачування, оскільки для цього немає ніяких підстав, бо всі умови договору виконуються. Нещодавно президент України також заявив, що штрафні санкції в розмірі $7 млрд. до України з боку Газпрому є спірні та не відповідають принципам ринкових відносин між господарюючими суб'єктами.

У свою чергу, ВАТ "Газпром" заявляє, що немає підстав для зниження закупівель природного газу, здійснених НАК "Нафтогаз України" у 2012 і 2013 роках, до обсягів менших, ніж це передбачається газовими контрактами 2009 року. Саме тому в січні за недобір 16,7 млрд куб. м. "Нафтогазу" було виставлено рахунок на $7,09 млрд. Газова монополія Росії наразі уточнює, що з урахуванням коефіцієнта, прописаного в контракті, мінімальний обсяг газу в 2012 році, який підпадає під умову "бери або плати", становив 41,6 млрд куб. м, тоді як було реально поставлено 24,9 млрд. куб. м.

Раніше Ставицький вже повідомляв, що Україна буде продовжувати наполягати на тому факті, що вона повідомила Газпрому про зменшення споживання вчасно, і письмові заперечення при цьому не були отримані, а також на те, що російською стороною були підписані акти приймання-здачі газу, який був спожитий в минулому році. Також чиновник підкреслив, що між Газпромом та Нафтогазом немає ніякого конфлікту, просто йде юридичний процес.


Поделитесь в соцсетях: