В 2020 році український ринок електроенергетики переживає кризу. Споживання скоротилося через теплу зиму та прийняття карантинних дій. Промисловість та побутові споживачі використовували менше електричної енергії, ніж у 2019 році. В першому півріччі 2020 року цей показник скоротився на 8%. Це призвело до виникнення профіциту.

Ситуація, що склалася в країні, впливає на тарифи на електроенергію. У червні цього року міністр енергетики О. Буславець на прес-конференції визнала, що плату за користування електроенергією необхідно підвищити. Сьогодні державний борг перед виробниками становить 16 млрд. грн.

Ситуація в енергетичній галузі


Криза призвела не тільки до скорочення споживання, а й погіршення дисципліни сплати заборгованості. Промислові та побутові споживачі через введення карантину систематично не сплачували борги за використану електроенергію. Це погіршило стан галузі, призвело до необхідності підвищення тарифів та скорочення ряду виплат.

Падіння споживання відбулося у всіх промислових, сільськогосподарських галузях. Ці виробництва купують електричну енергію за цінами ринку. У порівнянні з минулим роком, великий спад споживання визначився у наступних галузях:
  • машинобудування – 21%;
  • транспорт – 17%;
  • металургія – 13%;
  • паливна енергетика – 12%;
  • комунальний сектор – 12%.
Населення отримує енергію по пільговому тарифу, але й у цьому напрямку відбулося скорочення споживання на 1%. Через профіцит у енергетичній галузі виробники скоротили обсяг постачання.

Передбачені дії


За небаланси не несуть відповідальність виробники, що виготовляють енергію за «зеленим» тарифом. Тому ці компанії не скорочували обсяг виробництва. Держава зобов’язується викупати цю електроенергію у повному обсягу, навіть якщо її не буде спожито. Подібні дії дозволили зайняти велику частину ринку виробникам «зеленої енергії».

Через кризу ГАРПОК не виконало зобов’язання перед виробниками екологічно чистої енергії. У червні був схвалений меморандум, за яким передбачено зниження виплат виробникам «зеленої» енергії. Затверджено зменшення виплат:
  • для електростанцій сонячної енергії – на 15%;
  • для вітряків – на 7,5%.
Щоб отримати контроль над ситуацією, що склалася, міністр енергетики планує підвищити тарифи «Укренерго». Сьогодні вони можуть компенсувати лише 30% потреби ГАРПОК на місяць. Це дозволить виконати зобов’язання перед виробниками відновлювальних джерел енергії. Сьогодні ГАРПОК виставляє рахунок на суму 2,5 млрд. грн щомісяця, в той час як на погашення заборгованості у тарифі передбачено витрати на суму 800 млн грн.


Поделитесь в соцсетях: