Популяризація використання кредитних карт, безготівковий розрахунок і перехід багатьох фізичних осіб на «пластик», все ж мають міцну опозицію в особі прихильників «паперових грошей».

Сучасні технології роблять фінансові операції максимально швидкими і зручними. Така послуга, як безконтактний розрахунок телефоном, впроваджується скрізь. Сьогодні можна оплатити проїзд зі свого смартфона в метрополітені, зробити покупки без готівки і карти в руках майже у кожному магазині. Однак суперечки про те, як необхідно управляти фінансами і чи варто зберігати гроші: на карті або в гаманці готівкою - нескінченні.

Переваги використання готівки


Безумовно, у тих, хто за готівковий розрахунок, в арсеналі є незаперечні, вагомі аргументи на користь такої тактики ведення бюджету. Переваги використання готівки:
  • готівкою ви зможете розрахуватися всюди. А ось пластиковою карткою скористатися може бути і неможливо;
  • контроль розтрат. Розрахунок віртуальними грошима, може зіграти злий жарт з тими, хто не веде облік кожної копієчки свого бюджету;
  • ніяких додаткових відсотків і зборів за користування карткою/рахунком ви не платите;
  • неможливо заборгувати кредиторам, якщо використовувати тільки свої гроші, які в наявності у вас в гаманці;
  • це безпечно, адже жертвою хакерів, ви, напевно, не станете.

Однак і у користування кредитними картами чимало позитивних сторін. До переваг використання «пластику» можна віднести:
  • зручність. Немає необхідності носити гроші, рахувати копійки, щоб «розійтися» з продавцем;
  • за допомогою карти простіше здійснювати великі покупки;
  • можна скористатися кредитною лінією, у разі екстреної фінансової ситуації;
  • легко управляти своїми фінансами в будь-якій точці земної кулі.

Останнє слово за технологіями майбутнього


Фінансові експерти відзначають, що переможця в даній гонці не буде ще довго, завжди будуть ті, хто повністю перейшов на «пластик» і ті, хто користується тільки купюрами, а є і третя категорія осіб - оперують банківськими картами і готівкою.

Багато фахівців з фінансової сфери впевнені, що останнє слово за технологіями і колись, у далекому майбутньому, електронні гроші витіснять паперові раз і назавжди, але це вже ближче до розділу фантастики, адже поки що такий варіант неможливий з багатьох причин.

Кредитки. Для кого небезпечні


Використання кредитних карт може бути небезпечно для людей, які не можуть або не вміють вести фінансовий облік власного бюджету, не здатні планувати витрати і схильні до імпульсивних розтрат.

Все дуже просто, з часом такі користувачі відкривають кредитну лінію і накопичують борги як сніжний ком.

Щоб уникнути фінансових неприємностей, потрібно почати планувати бюджет, або користуватися пластиковими картами, але без функції кредитної лінії. Від кредиту можна відмовитися, звернувшись до банківської служби або відразу замовити дебетову карту без кредитного ліміту за умовчанням. Самі ж пластикові карти - зручний, безпечний і сучасний спосіб поводження з грошима.


Поделитесь в соцсетях: