На Нобелівську премію світу в 2013-му році претендує рекордна (за всю її історію) кількість кандидатів. Цього року номінантами стали двісті п’ятдесят дев’ять чоловік, включаючи п’ятдесят організацій. Цей показник, як виявилося, став рекордним. Попереднім максимумом є кількість претендентів у 2011-му році, тоді їх було двісті сорок один.

Як зазначено в правилах Нобелівського комітету, перелік номінантів на премію тримається в таємниці на протязі п’ятдесяти років після її вручення. Однак вже стало відомим, що серед цьогорічних претендентів є правозахисне російське товариство «Меморіал», колишній президент Сполучених Штатів Білл Клінтон та школярка з Пакистану Малала Юсуфзай, яка минулого року була важко поранена талібськими фундаменталістами.

Торік премію за розвиток демократії на континенті було присуджено Європейському союзові. Сума винагороди склала десь 1,15 мільйонів євро. Однак через кризу, в якій країни Євросоюзу перебувають досі, подібне рішення комітету сприйняли вельми неоднозначно.

Нагадаємо, що заснована Нобелівська премія світу була у 1901-ому році. У перший рік її вручення було номіновано сто тридцять шість кандидатів. Лауреата обирає спеціально створений комітет з п’яти осіб. Серед відомих лауреатів премії є Далай Лама, Генрі Кіссінджер, Альберт Гор, Ясір Арафат, Барак Обама та інші.


Поделитесь в соцсетях: