Найближчим часом Україна та Росія можуть домовитись про створення спільного двостороннього підприємства, яке отримає в оренду вітчизняну газотранспортну систему, натомість українська сторона матиме змогу купувати газ по двісті шістдесят доларів за тисячу кубометрів.

При цьому, основою для вирішення «газового» питання стане схема, яку голови держав могли б погодити ще у грудні минулого року під час зустрічі, що так і не відбулася. Ця схема передбачала, що Україна зможе купувати газ за суттєво зниженою ціною лише у відповідь на згоду створити двостороннє СП, яке отримає в оренду ГТС.

Якщо б ця пропозиція була прийнята у минулому році, ціна могла б зменшитись вже з першого січня поточного року. Україна ж, в свою чергу, мала дати гарантії, що до першого червня забезпечить юридичну можливість передачі газотранспортної системи в оренду. Однак остаточному узгодженню побідного варіанту вісімнадцятого грудня 2012-го року, імовірно, завадила нова умова з боку Росії – в разі невиконання своєї частини договору Київ повинен був гарантувати відшкодування різниці у вартості газу.

На сьогодні, як відомо, усі спірні питання у переговорах відносно ГТС вирішено, а переговорний процес щодо створення СП має активуватись найближчим часом. До того ж Києву та Москві, скоріш за все, вдалося врешті-решт чітко розмежувати «газові» питання та моменти, пов’язані зі співробітництвом країн у інших сферах.


Поделитесь в соцсетях: